Олимпийската шампионка по гребане на двойка скул от Монреал 76

...
Олимпийската шампионка по гребане на двойка скул от Монреал 76
Коментари Харесай

Олимпийска шампионка разказа интересна история за строежа на гребния канал в Пловдив

Олимпийската шампионка по гребане на двойка скул от Монреал 76 Светла Оцетова описа забавна история за градежа на Гребния канал в Пловдив. През август се навършват 30 години от построяването на оборудването, което се трансформира в едно от най-хубавите в света за гребни спортове. Навремето Оцетова взе участие в проектирането на оборудването. В момента тя е механически секретар на Международната федерация ФИСА, само че е приключила висше обучение със компетентност архитектура и се специализира в проектирането на гребни канали. Проектантка е на канала в Пекин, на който се организират надпревари по време на олимпиадата през 2008 година, както и на олимпийските уреди на олимпиадите в Барселона през 1992 година, Атланта през 1996 година, Сидни през 2000 година и Атина през 2004 година
 ФИСА: Пловдив е първа и доста значима стъпка към Олимпийските игри
Гребният канал в Пловдив бе първият план, в който участвах, описа Светла Оцетова. Целта на построяването му бе международното състезание по кану каяк през 1989 година. Строежът стана много бързо, взе се решение и се направи. Тогава нямаше публични поръчки и процедурите бяха по-бързи. Положих големи старания обаче да убедя представителите на локалната власт за мястото на хангарите. Те играеха тенис и желаеха да имат панорама от кортовете към водната повърхност. Затова упорстваха хангарите на бъдат по средата на канала, а не в неговия край, както е по условия, добави Оцетова.

Пловдив е изцяло подготвен за огромното гребно събитие през уикенда – първия кръг от Световната купа за мъже и дами от на следващия ден до неделя. С това съревнование затваряме кръга и се трансформираме в един от дребното градове по света, провел всички вероятни огромни надпревари в другите възрасти. Не бяхме правили единствено Световна купа, а предходната година приехме за пръв път и международно за мъже и дами, напомни шефът на организационния комитет Иван Попов. Пловдив ще кандидатства за още 4 огромни шампионати – международно за юноши през 2021 година, за младежи през 2022 година, нова Световна купа за мъже и дами през 2023 година и международно за младежи, девойки и неолимпийски дисциплини за мъже и дами през 2024 година За тези 30 години тук са извършени цели 12 международни шампионати по гребане и кану каяк, добави Иван Попов.

Изпълнителният шеф на ФИСА Мат Смит подсети на почитателите да извърнат внимание на многочисления китайски тим, който от седмица се готви в Пловдив. Причината е, че от известно време механически шеф на отбора е най-голямата легена в гребането – първенецът от 5 следващи олимпиади от 1984 до 2000 година Стив Редгрейв.



Президентът на федерацията Свилен Нейков добави, че българските очаквания са свързани с Кристиян Василев и Десислава Георгиева, които ще се състезават на скиф. Отборът ни е най-вече от млади състезатели. Ще имаме и още един скиф при дамите в лицето на Мадлен Маркова, две двойки скул - Станимир Халаджов/Рангел Кацарски и Николай Георгиев/Георги Чавдарски, както и Лазар Пенев и Антоанета Караиванова на скиф лека категория. Основната цел на всички е олимпийската подготовка за Токио 2020, която ще бъде на международното за мъже и дами през август в австрийския Линц. В Пловдив ще забележим огромна част от състезателите, които ще гледаме и на олимпиадата следващата година, обявиха Мат Смит и Светла Оцетова. Всички изрекоха признателност на Община Пловдив за поддръжката в организирането на огромни надпревари по гребане и за средствата, които постоянно отделя за усъвършенстването и поддръжката на гребния канал. Зам. кметът Георги Титюков добави, че нещата с Екопарк Марица, прочут като Втори гребен канал, са на финалната права, откакто Общината завоюва делата по обжалването на екоорганизации. Предстои да се изчистят още някои неща и да се пристъпи към избиране на компанията реализатор, сподели Титюков. Стартовете от Световната купа стартират на следващия ден в 9.30 часа, входът е свободен.

trafficnews.bg
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР