Олимпийската шампионка на скиф за жени в гребането Румяна Нейкова

...
Олимпийската шампионка на скиф за жени в гребането Румяна Нейкова
Коментари Харесай

Олимпийската шампионка Румяна Нейкова празнува 50-годишен юбилей

Олимпийската шампионка на скиф за дами в гребането Румяна Нейкова чества 50-годишен празник.

Нейкова стартира да се занимава с гребане през 1985-та година в ЦСКА под управлението на Верка Алексиева. Става международна вицешампионка за девойки през 1989-а, през идната година победи с купа при девойките, а при дамите печели първия си орден от международно състезание - бронзов през 1999-а в Канада.

Печели сребърен орден на Олимпиадата в Сидни през 2000 година, когато след фотофиниш и противоречиво решение на съдийската комисия българката бе класирана на втора позиция след Екатерина Карстен (Беларус), с която пресякоха финала по едно и също време.

На два пъти Румяна Нейкова завоюва международната купа на скиф - в Севиля през 2002 и в Милано година по-късно, а през 2007-а в Мюнхен печели сребро. Същата година става европейска шампионка в Познан.

Тя е първата носителка на наградата „ Гребкиня номер 1 в света “ на Международната федерация по гребане (ФИСА) през 2002 година, когато е учредена анкетата.

Легендарната гребкиня стигна до бронзовото отличие на скиф на летните олимпийски игри в Атина през 2004-а.

Най-големият връх в спортната кариера на Нейкова е купата от Пекин през 2008 година при петото й присъединяване на Олимпиада и по този начин събира цялостен комплект медали от летни игри - златен от Пекин, сребърен от Сидни и бронз от Атина.

Румяна Нейкова два пъти е отличена за Спортист номер 1 на България – през 2002-а и 2008 година, а още четири пъти попада в топ 10 на най-хубавите спортисти на страната.

През 2007 година Нейкова печели 35-ото издание на обичайна анкета на Българската телеграфна организация за Спортист номер 1 на Балканите.

Наградена е с медал „ Стара планина “ I степен „ за изключителния ѝ принос за развиването на физическото образование и спорта “ през 2009 година, а по-късно става спортно-технически шеф на Българската федерация по гребане и основен треньор на националния тим.

Българският олимпийски комитет (БОК) насочи специфични поздравления към Румяна Нейкова.

„ Зад купите и медалите стои една пословична целенасоченост, гений, труд и воля. Нейкова е една от едвам тримата български спортисти с цялостен комплект олимпийски медали и е в първата десетка по брой на извоювани оценки от най-значимия състезателен конгрес. Тя е и измежду едвам тримата наши състезатели, печелили олимпийска купа над 35-годишна възраст. Българският олимпийски комитет честити юбилея на Румяна Нейкова, като й пожелава здраве, мощ и още доста житейски победи ", пишат от БОК.





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР