Олимпиадата в Рио е в разгара си. Без съмнение повечето

...
Олимпиадата в Рио е в разгара си. Без съмнение повечето
Коментари Харесай

Защо надбягванията винаги са обратно на часовниковата стрелка?

Олимпиадата в Рио е в разгара си. Без подозрение множеството от вас чакат лекоатлетическите надпревари с интерес. И за какво не - това са атрактивни дисциплини. Но замисляли ли сте се за какво състезателите бягат в посока, противоположна на часовниковата стрелка?

Това е по този начин, тъй като се допуска, че хората със мощна дясна ръка, които са болшинство от международното население, намират за по-интуитивно да тичат на назад. Да сложиш десния си крайник напред и да се наведеш при завой в тази посока е по-удобно и дава повече мощ и баланс, в сравнение с в случай че тичате по стрелката на часовника, смятат физиците.

Освен това бягането в противоположната на часовника посока наподобява по-лесно за следене в профил, защото състезателите се движат в естествена посока от ляво на дясно.

Любопитно е, че тази концепция е възприета освен при атлетическите надпревари, само че и при надбягванията с кучета, които даже нямат ръцете на хората. Нещо повече, доста автомобилни надпревари като известната американска серия NASCAR също се обляга на същото схващане при все, че там водачите действително не се движат.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР