Олга Кошарная*, УнианРусия не за първи път използва простия чекистски

...
Олга Кошарная*, УнианРусия не за първи път използва простия чекистски
Коментари Харесай

Ядрен експерт: Каховската ВЕЦ е само началото, окупаторите се готвят да взривят Запорожката АЕЦ

Олга Кошарная*, Униан

Русия не за първи път употребява елементарния чекистски способ да организира осведомителна подготовка на света за своите закононарушения.
Взривяването на Каховската Водноелектрическа централа беше авансово квалифицирано. Тя беше минирана още през октомври, преди " жеста на благосклонност " (с изтеглянето – б. р.) на окупаторите от Херсонска област. Дори не беше загадка, че експлозивите бяха сложени не на повърхността, а надълбоко, в машинната зала. Нещо повече – съветските пропагандни канали разпространяваха информация, че тези екскплозиви

ще бъдат взривени, в случай че Въоръжените сили на Украйна тръгнат в нахлуване...

Тоест те направиха това, което към този момент бяха споделили. Предварително оповестено закононарушение.
Но нещастието с Каховската Водноелектрическа централа е единствено началото. За страдание, не трябва да се изключва аналогична заплаха за Запорожката АЕЦ. Има няколко признака за това, което може да се случи.

Първо, още веднъж се организира някаква подготовка. През май, в продължение на към половин месец, по-голямата част от личния състав не беше допускана от окупаторите в централата. И правеха нещо, прикрито от " нежелани погледи ". Мои източници описват, че през това време на територията на Запорожката АЕЦ са влизали покрити с брезент КАМАЗ-и, дошли са даже нощем. Сега руснаците още веднъж понижават броя на чиновниците за интервала от 8 до 12 юни. Под претекст, че има някакви държавни празници, оставят централата с минимално наличие на личен състав.

Второ, на 30 май, в коментар за медиите Владимир Путин още веднъж загатна за

" мръсна бомба "

и свърза основаването й със Запорожката АЕЦ и с планове на ВСУ да я деокупират.

Трето, на същия 30 май се появи разпореждане на съветското държавно управление, съгласно което на окупираните от Русия територии (в документа става дума за " райони " на Руската федерация, която тя счита за " свои " - Херсонска, Запорожка, Донецка, Луганска област) няма да се проверяват техногенни повреди, свързани с военни дейности.
Какво предизвика моята зоркост? Работата е там, че това разпореждане ще е в действие до 1 януари 2028 година Но тази дата не е определена инцидентно. Това е датата от указа на Владимир Путин от 5 октомври 2022 година за " предаване на Запорожката АЕЦ като благосъстоятелност на РФ ". В него по-точно се споделя, че украинските лицензи за употреба на централата, както и лицензите на личния състав са в действие точно до 1 януари 2028 г…

Четвърто, през предходната седмица в Енергодар имаше някаква трескава блъсканица, локалните телеграм-канали оповестиха, че

" още веднъж е пристигнала някаква съветска " пишка "

Оказа се, че тази " пишка " е Вероника Скворцова – ръководителката на Федералната медико-биологична организация на РФ (бившето ръководство №3, което през руско време се занимаваше с използването на оръжия за всеобщо поразяване). По данни на съветските медии, делегация под нейно раководство проверила радиационния декор, разкрила " профилирано поделение " с 10 кревати за приемане на потърпевши при пораждане на радиационна повреда. След което този " отряд " за обезпечаване на спешна подготвеност стартира непрекъснато дежурство в Енергодар и „ се намира в непрекъсната подготвеност за попречване и очистване на последствия от изключителни обстановки с радиационен темперамент на територията ".

Тоест,

те се приготвят

Всички тези косвени признаци приказват, че окупаторите няма да оставят нещата просто по този начин. Те покачват градуса на ескалацията. Затова взривяването на Каховското водохранилище е единствено началото. Следващата ще е Запорожката АЕЦ.

*Олга Кошарная е специалист по въпросите на нуклеарната енергетика и ядерната сигурност.

Превод: Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР