Олег Петков, бивш директор на БДЖ: От вестник „Марица” разбирам, че

...
Олег Петков, бивш директор на БДЖ:
От вестник „Марица” разбирам, че
Коментари Харесай

Кръстовища на две нива в Пловдив вместо утопичен S-бан

Олег Петков, някогашен шеф на БДЖ:

От вестник „ Марица” разбирам, че в плана за изменение на Общ организационен проект на Пловдив (ОУП) още веднъж се прокарва концепцията за S-бан (градска железница). Явно на създателите на тази концепция нещо не им е ясно или преднамерено заблуждават хората. За да внеса повече изясненост, желая да опиша какво е належащо за същински S-бан като инвестиция.

Да предположим, че градската железница ще минава по кръга Централна гара - гара " Филипово " - гара " Тракия " - Централна гара.

Това значи:

Първо , би трябвало да се построи двойна електрифицирана жп линия по цялото трасе, като секторът сред гарите " Филипово " и " Тракия " е напълно нов, защото в този момент връзката е през гара Скутаре. Дори да се минава през гара Скутаре, то този сектор следва да се удвои и електрифицира. За това са нужни терени, надлежно - и процедури за отчуждение. Ако пък решат да върша естакада в сектора Централна гара - " Филипово ", става още по-сложно. Представете си бул. " Копривщица " без едно платно.

Второто условие е създаване на два нови жп моста над река Марица за вторите коловози в секторите сред Централна гара - гара " Филипово " - гара " Тракия ".

Трето , целият кръг би трябвало да бъде оборудван със системи за сигурност за придвижването на влаковете и автоблокировка.

Четвърто , належащо е да се закупи нов подобаващ жп преносим състав - композиции - първоначално най-малко 7-8 мотриси, според от честотата на придвижване на влаковете.

Пето , би трябвало да се построи ново жп хранилище, електрифицирано за този жп състав. Необходим е терен и най-малко 15 жп коловоза. Това е терен и коловозно развиване на половин гара Пловдив Разпределителна.

Шесто , следва да се оборудва централен диспечерски пункт за управление на влаковото придвижване. И десетки, може и стотина други неща.

Това е инвестиция за три-четири милиарда лв., а може и доста повече. И всичко това едва ли ще се употребява директно сили от 500-1500 души дневно. Не считам, че има рационален началник или вложител, който ще си разреши това. И всичко това за град от има-няма 500 000 души, който скоро няма късмет да стигне най-малко милион.

Предлагам на градската администрация, взаимно със заинтригуваните други прилежащи общини, да изискат от БДЖ да създаде и пусне в придвижване влакове на тактов график, примерно на половин час в секторите: Асеновград - Пловдив - " Филипово " - Труд и Стамболийски - Пловдив - " Тракия " - Скутаре. Да ги движат най-малко една година и тогава след разбор да се реши по какъв начин може да се употребява жп превозът за обслужване на този район, включително и град Пловдив.

Предлагам на разработващите и приемащите новия Общ устройствен план да плануват необятни булеварди за главните посоки на града и оптимален брой пресичания на две равнища. Това е доста по-реалистично и ще реши доста превози проблеми в този момент и най-малко 50 години напред.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР