Олаф Шолц на конгреса на ПЕС в Берлин. Снимка: ГласовеГерманският

...
Олаф Шолц на конгреса на ПЕС в Берлин. Снимка: ГласовеГерманският
Коментари Харесай

Шолц и Льовен благодариха на Станишев: Ти обедини ПЕС по най-добрия начин и вече е готова да спечели следващите избори

Олаф Шолц на конгреса на ПЕС в Берлин. Снимка: " Гласове "
Германският канлер Олаф Шолц благодари на Сергей Станишев за работата му като президент на ПЕС и изрече признанието си за ролята му като обединител на европейската левица в последните 11 години. Шолц направи това в заключителната тирада, с която закри конгресът на социалистите в Берлин.

Благодарност изрече и новият президент на европейските социалисти Стефан Льовен, някогашен министър председател на Швеция:
" Благодаря на Сергей за чудесно свършената работа отпред на ПЕС. Той беше превъзходен представител на нашето ляво политическо семейство, тъй като не се отклони от полезностите ни нито за момент и сподели кои са най-важните цели, към които се стремим. Освен това съумя да сплоти ПЕС по допустимо най-хубавия метод, сподели Льовен.

Стефан Льовен и Сергей Станишев. Снимка: " 24 часа "

По мотив на войната в Украйна Стефан Льовен съобщи, че Европа би трябвало да продължи да прави това, което прави - да поддържа Киев.
" Европейски Съюз би трябвало да продължи да демонстрира, че е обединен в отговора и позициите си. Защото Русия не трябва да завоюва тази война. Ако оставим Путин да я завоюва, то всички ние се намираме в заплаха тогава ", добави Льовен. И акцентира, че помощта за Украйна би трябвало да бъде и военна и финансова.
Много е значимо в тези сложни времена Украйна да ни усеща като сътрудници и да знае, че и в бъдеще ще сме такива, акцентира той.
Станишев разяснява предлагането на ПЕС за Европейски пакт за енергийна сигурност.
" Трябва първо да има незабавни ограничения за отбрана на стопанската система и хората. Защото те нямат време да мислят за бъдещето, сметките ще идват в този момент.
Трябва да се промени европейския енергиен пазар, който не дава отговор на действителностите на днешното време. Пазарът би трябвало да бъде контролиран, тъй като той не работи като общ европейски пазар. Трябва да се търси общо закупуване на сила извън. Трябва  да се направи цялостна промяна, с цел да бъдем по-малко подвластни от доставки на гориво и сила отвън Европейски Съюз. Било то газ, петрол. Не става дума единствено за Русия, само че и за други източници. Защото сега Европа кърви финансово в 2 направления - към Русия, където Газпром заявява големи облаги за първото полугодие, и към Съединени американски щати и другите снабдители. Това е голяма опция и по тази причина Зеленият преход, който изглеждаше малко нереален на доста хора, да стартира да работи и да ни прави самостоятелни и устойчиви в електро- и енергопроизводството в Европа. "
" Можем да имаме грандиозни проекти за бъдещето - за зеления преход, дигитализацията и други неща, само че в случай че нямаме в този момент пакет незабавни ограничения, които да оказват помощ през тази зима и идната година на хората да оцелеят и да си заплащат сметките, бизнесът да работи и резервира работните места ", акцентира Станишев.
 
Източници: " Епицентър ", Българска национална телевизия, бТВ
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР