Октомври не винаги може да зарадва любителите на наблюденията на

...
Октомври не винаги може да зарадва любителите на наблюденията на
Коментари Харесай

Звездното небе през октомври

Октомври не постоянно може да зарадва феновете на наблюденията на нощното небе с хубаво време. Често небето е компактно покрито с облаци, които затъмняват звездите, а единствено ярката лунна светлина пробива оловното небе като мътно бяло леке.

Но в случай че се случи ясна нощ, какво може да видите на нощното небе през октомври?

5 октомври - Пълнолуние

Луната ще бъде навръх една линия със Земята и Слънцето и ще бъде изцяло осветена от неговите лъчи. Тази фаза настава в 21:40 бълг. време. Тази цялостна луна е наречена от ранните индиански племена Ловджийска Луна, тъй като по това време на годината листата падат и дивечът е охранен и подготвен за лов. Тази луна е известна също като Кървава Луна, от време на време и като Жътварска Луна (най-близо до септемврийското равноденствие всяка година).

7-8 октомври - Метеорният поток Дракониди

Драконидите са дребен метеорен поток, който създава единствено към 10 метеора на час. Създава се от прахови зърна, оставени от кометата 21P/Джакобини - Цинер (21P Giacobini-Zinner), която за пръв път е открита през 1900 година. Потокът се случва годишно от 6 до 10 октомври и максимумът му тази година е през нощта на 8-ми.

Радиантът (точката, от която видимо идват метеорите) на метеорния поток Дракониди съвсем съответствува с главата на дракона на съзвездието Дракон в северното небе. Ето за какво Драконидите се виждат най-добре от Северното полукълбо.

Драконидите са необикновен поток, тъй като радиантът е най-голям в небето на смрачаване, когато пада нощта. Това значи, че за разлика от множеството други потоци, Драконидите най-добре ще се виждат в ранната вечер, вместо утринните часове след среднощ.

За страдание поради съвсем цялостната луна ще се виждат единствено най-ярките метеори тази година. Ако сте извънредно търпеливи, може да видите няколко, в случай че Драконът се разсъни...

19 октомври - Новолуние

Луната ще се намира от същата страна на Земята като Слънцето и няма да се вижда на нощното небе. Тази фаза настава в 22:12 бълг. време. Това е най-хубавото време в месеца за наблюдение на бледи обекти като галактики и звездни клъстери.

Синьо-зелената планета ще бъде най-близо до Земята и лицето й ще бъде изцяло осветено от Слънцето. Тя ще бъде по-ярка от всяко друго време на годината и ще бъде забележима през цялата нощ. Това е най-хубавото време за наблюдаване на Уран. Поради отдалечеността си, ще се появи като дребна синьо-зелена точка зав всички, с изключение на за най-мощните телескопи.

21 - 22 октомври - Метеорният поток Ориониди

В тъмна безлунна нощ ориноидите демонстрират най-много към 10 до 20 метеора на час. За благополучие през 2017 година тънкият полумесец на младата Луна ще залезе в ранна вечер, с цел да обезпечи мрачно небе до рано сутринта.

Ориноидите нормално са повече в часовете преди зазоряване. Тези бързи метеори понякога остават устойчиви метеорни " влакове " - мудни и оставащи дълго време дири. Понякога създават ярки огнени топки, които се виждат да припламват в небето.

Радиантът на метеорите Ориноиди идват от известното съзвездие Орион, в което е ярката, червеникава звезда Бетелгейзе.

Метеорният поток Ориониди се основава от прахови зърна, оставени от Халеевата кометата, която е известна и следена от антични времена. Потокът се случва годишно от 2 октомври до 7 ноември. Тази година доближава максимума си през нощта от 21 октомври и сутринта на 22 октомври.

Събитията и местоположенията на обектите в нощното небе през октомври, както и всеки месец, няма да окажат въздействие върху живота ви, с изключение на заплахата да се влюбите в астрономията.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР