Октомври е бил най-горещият месец, регистриран някога в Европа, след

...
Октомври е бил най-горещият месец, регистриран някога в Европа, след
Коментари Харесай

Този октомври е бил най-горещият, регистриран някога в Европа

Октомври е бил най-горещият месец, регистриран в миналото в Европа, след рекордно лято, съобщи Франс прес, базирайки се на Европейската стратегия за следене на измененията в климата " Коперник " (Copernicus). 

Средните температури са били с съвсем 2 градуса Целзий  над референтните стойности за интервала 1991-2020 година, се показва в изказването на " Коперник ".

Европейската работа, която не разполага със сравними данни преди интервала 1991-2020 година, към този момент разгласи, че лятото на 2022 година е било най-горещото, което е записано (с към 1,34 градуса Целзий над нормата).

" Сериозните последствия от световното стопляне към този момент са явни и се нуждаем от амбициозни дейности по повод климата на конференцията COP27, с цел да подсигуряваме, че излъчванията ще бъдат понижени, за да се стабилизират температурите покрай задачата от 1,5 градуса Целзий, избрана от Парижкото съглашение ", разяснява Саманта Бърджис, заместник-директор на службата " Коперник ".

По нейни данни горещата вълна е довела до рекордни дневни температури в Западна Европа и до рекорден октомври за Австрия, Швейцария и Франция, както и за огромна част от Италия и Испания.

Европа е най-бързо затоплящият се континент на Земята.

Според отчет на Световната метеорологична организация (СМО), оповестен на 2 ноември, през последните 30 години Европа се е затоплила над два пъти повече от останалите елементи на света и е отбелязала най-голямото покачване на температурата от всички континенти. Затоплянето е било с 0,5 градуса Целзий на десетилетие. 

През октомври в някои елементи на континента необикновената горещина е била съчетана, както и през лятото, с дефицит на превалявания. " Времето беше по-сухо от междинното в по-голямата част от Южна Европа и Кавказ ",  отбелязват от " Коперник ".

За сметка на това в северозападната част на Иберийския полуостров, елементи от Франция и Германия, Англия и Ирландия, северозападната част на Скандинавия, огромна част от Източна Европа и Централна Турция времето е било по-влажно от нормалното.

В останалата част от света в Канада са регистрирани рекордни горещини. Много по-високи от междинните температури са следени също в Гренландия и Сибир.

За сметка на това най-ниските температури по отношение на междинните са регистрирани в Австралия, съветския Далечен изток и елементи от Западна Антарктида.

От края на XIX век Земята се е затоплила с близо 1,2 градуса Целзий, като към половината от това нарастване се е случило през последните 30 години. Тази година е на път да стане петата или шестата най-топла, която е записана, макар въздействието от 2020 г.  на Ла Ниня - естествен феномен с периодически темперамент в Тихия океан, който охлажда атмосферата.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР