Октоберфест е немско събитие, включващо пиене на бира и пиршества

...
Октоберфест е немско събитие, включващо пиене на бира и пиршества
Коментари Харесай

Наздраве! Историята на Октоберфест - празникът на бирата и вкусната храна

Октоберфест е немско събитие, включващо пиянство на бира и пиршества в съвсем промишлен мащаб. През тази година той се завърна в Мюнхен след двегодишно спиране поради Коронавирус пандемията. Той се организира в интервала 17 септември - 3 октомври. През 2020 година проявата бе анулирана поради ковид за пръв път от Втората международна война. Тя не се състоя и на идната година.

Предишните анулирани издания са били през 1854 и 1873 година поради епидемии от холера.

Фестивалът обаче е освен това от повсеместен махмурлук. Затова дано се върнем към неговите корени.

Къде и за какво стартира Октоберфест?

Октоберфест води своето начало от празненствата към сватбата на принц-регента Лудвиг Баварски (по-късно крал Лудвиг) и принцеса Тереза Саксонско-Хилдбургхаузен.

Като част от празненствата се провежда конно съревнование. Макар че не е имало бирени шатри, в които членовете на висшето общество да се почерпят с алкохол, надпреварата се състояло на 17 октомври 1810 година (седмица след кралската сватба) и имало голям триумф.

Толкова доста, че било решено сходно събитие да се провежда в чест на тяхната годишнина.

Как се е развил Октоберфест?

Баварското земеделско съдружие (Landwirtschaftlicher Verein) в Бавария поема самодейността за образуване на Октоберфест във типа, в който го познаваме през днешния ден.

Събитието обаче не се свежда единствено до празнуване на сватбата. Това е било опция да се даде на баварците място, където да покажат своите артикули, и да се обезпечи годишен поток от доходи, от който да се възползва целият район.

Началото обаче не било най-хубавото. Първият формален Октоберфест е анулиран през 1813 година поради Наполеоновите войни, само че през 1819 година събитието бързо набира скорост. Въпреки това то към момента е надалеч от веселието, което свързваме с Октоберфест в актуалния му тип.

Кога Октоберфест се трансформира в събитието, което познаваме през днешния ден?

Както при множеството неща, които считаме за обичайни, този празник е композиция от фактори, които оцеляват в изискванията на тествания, като да вземем за пример Френско-пруската война.

Вероятно основен миг е откриването на статуята на Бавария през 1850 година, която е знак на Октоберфест. А може би откриването на първия магазин за печено пиле през 1881 година поставя началото на актуалното му преобразяване.

Всеки баварец ще ви каже, че печеното пиле, а не наденичките, е обичайна храна на фестивала.

Какво по-хубаво от няколко бири, с които да се полее всичко това?! Бирените шатри на пивоварните се разрастват стремглаво, с цел да отговорят на възходящото търсене, и до 1910 година в особено издигнатата за задачата Pschorr-Bräurosl - голяма фестивална шатра с 12 000 места - се изливат 1 200 000 литра бира.

Къде се чества Октоберфест?

Технически Октоберфест се чества единствено в така наречен терезиенвизе - пространство от към 100 акра покрай центъра на Мюнхен. Въпреки това в други елементи на Германия и по света се появяват негови фалшификати, което го трансформира в същинско световно събитие.

Основните места за осъществяване на Октоберфест в Европа са Берлин, Лондон, Копенхаген и Барселона. Оригиналът (и най-добрият) е в Мюнхен и се организира през 2022 година от 15 септември до 3 октомври.

Извън Европа Октоберфест се чества в Съединени американски щати, Канада, Австралия, Бразилия, Аржентина, Южна Африка, Япония, Хонконг и даже в Китай.

Октоберфест през XXI век

Germans are not stupid.
No, no, you can't pull them by the nose!
— Djole
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР