Окръжният съд в Стара Загора потвърди първоинстанционната присъда на художника

...
Окръжният съд в Стара Загора потвърди първоинстанционната присъда на художника
Коментари Харесай

Мъж плаща грешна експертиза на МВР, заради която лежал невинен 19 месеца в ареста

Окръжният съд в Стара Загора удостовери първоинстанционната присъда на художника от Стара Загора Мариян Иванов, лежал 19 месеца в ареста поради неверна експертиза на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи за опиати, заяви юристът му – Лъчезар Босаков. Наказанието е единствено 500 лв. санкция, тъй като става дума за незначителен случай – в него е открита 0,3 грама марихуана на стойност 2,30 лв., само че със настоящето решение 34-годишният мъж е претрупан да заплати и разноските по делото в размер на близо 3000 лв.. Абсурдното е, че в тях влиза и сумата за експертизата на локалната полицейска лаборатория (вече с лишен сертификат), поради която той влиза зад решетките – с нея легалната хранителна добавка фенилетиламин, купена от аптека, е оповестена за амфетамин.

След нова експертиза, направена в Института по криминалистика на Министерство на вътрешните работи в София, грешката е потвърдена и преди половин година Мариян излезе на независимост. Въпреки че е лежал почтен в пандиза обаче, от прокуратурата упорстваха за ефикасна присъда поради откритото в багажа му минимално количество канабис и апелираха решението на първа инстанция да му бъде наложена парична глоба. Сега съдът е решил, че е заслужено той да не влиза в пандиза, само че да заплати въпросната експертиза.

Ето какво написа по този мотив във Facebook юристът на художника:

„Поредната жестока неправда по делото в Стара Загора. Присъдата не предстои и на разглеждане пред Върховен касационен съд, което отрязва единствената опция да докарам делото до София, където магистратите се преценяват със закона, за разлика от сътрудниците им в редица провинциални съдилища, където си имат „наш’та си практика“ и надали са чели практиката на Върховен касационен съд, която се явява наложителна за тях (Не е незаконно действието, което въпреки официално и да реализира признаците на планувано в закона закононарушение, заради своята малозначителност не е общественоопасно или неговата социална заплаха е очевидно незначителна – б.р.). Но главната цел на това безвластие е да преградят опцията му да осъди страната за времето, прекарано в ареста без съображение. Съжалявам, че го споделям, другари, само че в клетата ни държавица закони НЯМА. Има един наказателен уред, който мачка дребния човек, до момента в който не го откаже от желанието да живее повече тук, и който в същия миг си затваря очите пред най-големите закононарушения в страната. Срам!“.

Цялата история четете в dir.bg.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР