Окръжният съд в Перник удължи ограничителна заповедта за защита на

...
Окръжният съд в Перник удължи ограничителна заповедта за защита на
Коментари Харесай

Случай с продължение: Удължиха ограничителна заповед за домашно насилие на Петя, която води две дела

Окръжният съд в Перник удължи ограничаваща заповедта за отбрана на жена, станала жертва на домашно принуждение. През април разказахме историята на Петя, която води две каузи за домашно принуждение против брачна половинка си и се оплаква от неработеща система.

Според нея не трябва насилникът да остава безнаказан

Срещаме се още веднъж и споделя, че след нашия репортаж Окръжният съд в Перник е удължил ограничаващата ѝ заповед от 6 месеца на 1 година. Казва обаче, че наказателното дело към момента не е влезнало в съда.

„ Делото, което се бави, е наказателното дело за осъществяване на домашното принуждение с наръганото куче и нанасянето на телесни повреди върху мен. Това дело се бави съзнателно. Шест месеца се води прокурорска кореспонденция, като за мен, като правист, няма какво повече да се събира по нея. Прокурорът желае непрекъснато увеличение на периодите, което е безумно, защото имаме причинител, задържан на самото място на престъпление. Имаме доказателства и за продължаващо закононарушение, свидетелски показания, безусловно всичко. Ще свърши ограничаващата заповед, а ние няма да имаме влезнало наказателно дело в правосъдна зала. Всички жертви се сблъскват с това. Те остават незащитени, на теб ти остава единствено да бягаш “, споделя Петя Георгиева-Ресиловска.

Снимка: bTV

Според нея постоянно делото непрекъснато остава висящо.

„ Имаш един принудител, който не е осъден, едно дело, непрекъснато висящо, защото в нашия закон няма краен период за прокурорската кореспонденция, т.е. прокурорът може  да удължава този период до безконечност. Никой не може да го задължи под безусловно никаква форма и метод той да вкара това дело в съда. За мен като човек пострадал е цялостно безумство “, изясни още Петя.

Жената споделя, че продължава да се опасява, тъй като психическият тормоз не стопира.

Снимка: bTV

„ Имах закани по телефона от господин Ресиловски, че той ще пристигна август месец и ще се саморазправи с мен дружно със своите другари и ще ме извади от къщата. Тоест аз имам безусловно съображение да се тормозя. Успоредно с това е пуснал заявление да ме извади от непрекъснатия ми адрес в София, поради, че ние към момента сме в брак. Пуснал е такова заявление и за децата ми, и за майка ми. Отделно е пуснал и във 2-ро РПУ в Перник във връзка с това за какво аз обитавам в къщата в Драгичево. Предвид, че съдът е разпоредил да обитавам там, тъй като това е фамилно жилище. Аз не съм на адреса в София, господин Ресиловски е там. Той няма правно съображение да ме извади оттова под каквато и да е форма. Т.е. този тормоз е безконечен, той продължава и има хиляди механизми да се случва. Реално той не си нарушава ограничаващата заповед, той не е до мен, само че прави всички тези неща, с което аз по една или друга причина се усещам обезпокоена и уплашена. Децата ми също “, съобщи още дамата.

26-годишният Георги Николаев е задържан тази заран, научи bTV

Тя добави, че в случай че въпреки всичко се откри някакъв механизъм, нейният вид е да излезе чартърен с децата. По думите ѝ претърпяното принуждение се отразява и върху децата.

„ Дъщеря ми преди към 3 седмици направи опит за самоубийство. Констатацията на психиатъра е, че това е в резултат на години напред гледано и слушано домашно принуждение. Моето положение е все същото – остро депресивно с неповлияване от медикаментозна терапия. При мен хроничното бодърствуване и хранителното разстройство са факт. Според психиатърката това ще продължи години. Това значи, че всичко, което се е случвало в този дом, което евентуално се случва в хиляди други домове, е ужасно притеснително “, изясни Петя Георгиева-Ресиловска.

Искането ѝ е за ефикасна присъда.

Обвиняемият е осъждан неведнъж

„ Решението е наказателното дело да си влезе в правосъдна зала и прокуратурата да си свърши работата. Тук приказваме за закононарушение, по което има събрани не малко доказателства. Говорим за вид, в който един принудител, един нарушител да може да си понесе заслуженото. Всички дами, деца и даже мъже в моята обстановка, чакат да видят вяра, че нещата могат да се случват по верния метод. Много малко са насилниците по статистика, наказани по законодателен кодекс и търпят някакъв тип наказания, разнообразни от административни. Пак споделям административната глоба не плаши насилника, ограничаващата заповед в един миг свършва. Има механизми да влияеш в профил, без да си нарушаваш ограничаващата заповед “, сподели още Петя.

Търсим по телефона брачна половинка ѝ Александър Ресиловски. Той отхвърля коментар пред камера и ни насочва към юриста си, с който се срещаме в Перник.

„ Г-жа Ресиловска образува две каузи за домашно принуждение, плюс една рекламация за безпричинно обогатяване и от наша страна има искова молба за дело за бракоразвод. Осъдиха го моя клиент за един спор, в който двамата са се били, само че одобриха, че той като мъж е по-силен и е упражнил домашно принуждение. Освен едно наказателно произвеждане, което е формирано месец декември за закана за ликвидиране и съзнателно причиняване на пострадвания на гръбначно животно, т.е. на кучето, което е намушкал. Там имаме и наказателно произвеждане, което към момента не е завършило и е във фаза на следствие “, съобщи Николай Цветков – юрист на мъжа.

Искането за отписване от софийския адрес юристът изяснява като негова концепция за по-бързо решение по бракоразводното дело.

Нападателят бе пуснат на независимост под гаранция от съда

„ Тя се възползва от правото си, че като ответник е записана в София и желае делото да се гледа там. Това е по този начин, само че на делата в Софийския областен съд ще им би трябвало доста повече време в сравнение с в Перник. Затова аз предложих съвет да я отпише от това жилище, в което тя не живее. То е благосъстоятелност на Александър Ресиловски, като неговата майка има право да живее в това жилище до гибелта си. Сега е във вилата в село Драгичево, защото съдът постанови тя да живее там. Тя ще живее във вилата в село Драгичево най-малко до момента в който не изтече едногодишния период. След това къде ще отиде е неин проблем, откакто влезе в действие бракоразводното дело. Няма по какъв начин да има искания за това нещо. Той просто желае да се разделят и да си получи парцелите, които са си негови. Г-жа Ресиловска нито има морално, нито юридическо право да има искания както към това жилище, по този начин и към другото. Не виждам за какво разногласия, които би трябвало да се вземат решение в правосъдната палата, би трябвало да излизат отвън нея. Тя търси състрадание “, изясни Цветков.

Междувременно годишният отчет на фондация „ Асоциация Анимус “ демонстрира, че близо 4000 индивида са употребили стратегиите и услугите за протекция от домашно принуждение през предходната 2022 година А други 2000 са потърсили помощ посредством телефонно позвъняване на Националната гореща линия.

Психологът Катя Кръстанова изяснява функционалността на предпазените жилища, в които жертвите на принуждение и техните деца могат да останат до 6 месеца - интервал, в който да си стъпят на краката и да получат помощ.

„ Първото, което получават, е прочувствена и обществена поддръжка, подпомагане за медицински прегледи, в случай че това се постанова, само че най-важното е работа с правист за издаване на ограничаваща заповед по закона за отбрана от домашно принуждение. Оставането в спешен център е краткотрайно решение, не е редно жертвите да бъдат принудени да живеят на друго място, а причинителят да остане в дома си. За страдание има съдийски сформира, които не са способни да разпознаят риска за живота и здравето на жертвата. В момента в София имаме подобен проблем. За страдание има няколко административни области в страната, където няма спешни центрове, в които да бъдат настанени жертви на домашно принуждение. Най-обезпечената област е Велико Търново, където имат 45 места за дами и деца, жертви на принуждение “, споделя Катя Кръстанова – психолог във фондация „ Асоциация Анимус “.

За момента предпазените жилища в България са 13. А специалистите са безапелационни, че приемането на измененията в закона за домашното принуждение ще реши доста проблеми.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР