Окръжният съд в Хасково отказа екстрадиция в Република Турция на

...
Окръжният съд в Хасково отказа екстрадиция в Република Турция на
Коментари Харесай

Хасковски съд отказа екстрадиция на бивш турски полковник от спецслужбите

Окръжният съд в Хасково отхвърли екстрадиция в Република Турция на някогашния полковник от спецслужбите на югоизточната ни съседка Мустафа Гьокташ. Това гласи решение номер по ЧНД № 526 /2022 година на хасковските магистрати. Екстрадицията на някогашният полковник и сегашен юрист Гьокташ беше поискана от правосъдните управляващи на Република Турция, напомня. Мотивите за нея са наказателно гонене за закононарушения, квалифицирани като „ запланувано ликвидиране “ и „ членуване в организация, формирана за осъществяване на закононарушение “, осъществени на 18.12.2002 година.

Съдът одобри, че показаните в хода на производството гаранции от Република Турция не подсигуряват по задоволително безапелационен метод спазването на съществени права, свързани с обезпечаването на обективен правосъден развой и осъществяване на наказване, в случай че такова бъде наложено, които са планувани в Европейската спогодба за правата на индивида и главните свободи, призната от Съвета на Европа, в която членува и турската страна. Така съдът установи, че са налице основанията за отвод, планувани в член 7, т. 4 и т. 5 от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест.

Като взе поради доказателствата по делото и се базира на актове на Европейския парламент, в които се разискват проблеми с върховенството на правото и независимостта на правосъдната власт в прилежащата на България страна. Наред с гореизложеното, по отношение на закононарушението „ участие в организация, формирана за осъществяване на закононарушение “ съдът одобри, че е погасено по отминалост според българския Наказателен кодекс.

Решението не е дефинитивно и предстои на обжалване и митинг пред Апелативен съд – гр. Пловдив в 7 – дневен период. Според държавното обвиняване Гьокташ би трябвало да бъде екстрадиран в Турция. Прокуратурата най-вероятно ще стачкува решението на хасковския съд пред магистратите в Пловдив.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР