Окръжната прокуратура в Шумен предаде на съд машинистите Димитър Михнев

...
Окръжната прокуратура в Шумен предаде на съд машинистите Димитър Михнев
Коментари Харесай

Машинистите на дерайлиралия влак в Хитрино отиват на съд за причинена смърт по непредпазливост

Окръжната прокуратура в Шумен съобщи на съд машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков, които на 10 декември предходната година управляваха товарния трен, който дерайлира в село Хитрино. Те са упрекнати, че по несъобразителност са предизвикали гибелта на 7 души и са нанесли телесни повреди на още 14 други лица, а казусът е избран като изключително тежък.

Те са упрекнати още и в нарушение на разпоредбите за придвижване и разпоредбите за техническа употреба, придвижване на влаковете и сигнализацията в железопътния превоз.

При случая няколко вагона от товарен трен дерайлираха в шуменското село Хитрино. Последва приключване на газ, което беше последвано от мощен гърмеж, при който десетки къщи в региона на злополуката бяха изцяло унищожени.

Прокуратурата е открила, че при подредено влизане в гара Хитрино локомотивният ватман Димитър Михнев не е извършил напътствията на сигнала на предупредителния семафор. При нахлуване в гарата той управлявал влаковата комбинация със 78 км/ч и не понижил скоростта до 40 км/ч, каквото е ограничаването.

От своя страна вторият локомотивен ватман Радослав Петков не подхванал дейности за неотложно прекъсване на влака, откакто виждал, че Михнев не ръководи безвредно машината.

Разследването е открило още, че произшествието не е провокирано от повреди в жп инфраструктура, не се дължи на повреди в осигурителната техника и не е провокирано от техническа нередовност на преносимия състав. Причина за злополуката е придвижването на влака с висока скорост.

Димитър Михнев е с мярка за неотклонение " парична гаранция " от 10 хиляди лева, а Радослав Петков с " подписка ". Наложена им е възбрана за овакантяване на страната. Предстои Окръжният съд в Шумен да насрочи разглеждането на делото.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Взривът в Хитрино (131)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР