Окръжна прокуратура-Пазарджик внесе в съда обвинителен акт срещу кмета на

...
Окръжна прокуратура-Пазарджик внесе в съда обвинителен акт срещу кмета на
Коментари Харесай

Прокуратурата повдигна 3 обвинения срещу кмета на Белово

Окръжна прокуратура-Пазарджик внесе в съда обвинителен акт против кмета на Община Белово, обл. Пазарджик, Костадин Варев и Анета Кечева, в качеството ѝ на шеф Общинска работа „ Земеделие " - гр. Септември, оповестяват от обвиняването.

Срещу Костадин Варев обвиняването е по три пункта - два за закононарушение по член 282 алинея 2 от Наказателния кодекс - закононарушение по работа и в един пункт по член 219 алинея 4 от Наказателния кодекс - умишлена занемареност. Анета Кечева е предадена на съд за закононарушение по работа - закононарушение по член 282 алинея 2 от Наказателния кодекс.

Периодът на осъществяване на закононарушенията са от месец април до месец декември 2014 година. Едно от закононарушенията е осъществено в съучастничество сред Варев и Кечева, която е нарушила служебните си отговорности при съставяне на състава на комисия по чл.78а алинея 2 от Правилник за използване на Закона за собствеността и прилагане на земеделските земи и е издала три броя заповеди, по отношение на осъществяване инспекция на място за определяне на метод на трайно прилагане на парцели в землището на гр.Белово, с.Мененкьово, с.Габровица, с.Сестримо и с. Момина Клисура в Община Белово. Впоследствие двамата обвинени са съставили пет броя констативни протоколи, в които са отразили погрешни способи на трайно прилагане на земи - вместо пасища и мери са ги вписали като изоставени или затревени ниви. Последвала е продажба на земи в големи размери. Общинските земи са продадени на две компании „ Българско земеделско произвеждане " ООД - София и на „ Навигатор-5 " ЕООД -гр.Вълчи дол. Сумите от продажби на земите в размер на 2 291 929 лв. са изразходвани за ремонт на 64 броя обекти в общината, като за 151 000 лв. не може да се откри къде са вложени. В тази връзка е повдигнато обвиняване за умишлена занемареност на Костадин Варев.

Окръжна прокуратура-Пазарджик внесе в съда и обвинителен акт против Костадин Варев по още едно дело за занемареност, проявена във връзка изваждане на тръби от напорен тръбопровод, положени преди 30 години в землището на гр.Белово. По делото е открито, че тръбите са били извадени и продадени за отпадъчно желязо на стойност 75 000 лв., само че 50 000 лв. от тях не били импортирани в касата на общината. Действията по изваждане на тръбите са били осъществени за времето от януари 2013 г до август 2014 година по контракт с компания, определена от кмета Варев, без търг. Обвинението по отношение на него е по член 219 алинея 3 във вр. с алинея 1 от Наказателния кодекс - за умишлена занемареност за породена щета на общината в размер на 50 000 лв..

Варев беше „ клиент " на прокуратурата и през 2015-а. Тогава против него имаше още веднъж 3 формирани досъдебни производства за сформиране на публични документи с погрешно наличие, закононарушение по работа и умишлено нанасяне на щета на община Белово поради контракт за покупко-продажба на земя с частна компания. В едно от тях още веднъж бе привлечена и Анета Кечева.

Костадин Варев беше определен за кмет през 2011 година като претендент на партия " Гергьовден ", а през 2015-а като претендент на „ Народен съюз ". Преди да оглави общинската администрация, Варев е бил два мандата ръководител на Общинския съвет на Белово от Вътрешна македонска революционна организация.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР