Окръжна прокуратура-Добрич внесе обвинителен акт срещу Живко И., на 61

...
Окръжна прокуратура-Добрич внесе обвинителен акт срещу Живко И., на 61
Коментари Харесай

Дядото на момчето, починало от отравяне в Кардам, е обвинен за смъртта му

Окръжна прокуратура-Добрич внесе обвинителен акт против Живко И., на 61 година – дядо на момченцето от Кардам, което умря след натравяне с химически препарат против гризачи.

На мъжа са повдигнати две обвинявания, оповестиха от прокуратурата. Първото е за причиняване на гибел по несъобразителност, а второто е за причиняване на междинна телесна щета.

Живко, брачната половинка му и щерка им, която имала шест деца, живеели дружно в Кардам. Съпругът на дъщерята донесъл преди време таблетки с биоцид, който бил елементарно запалителен, мощно отровен и рисков. При контакт с вода този препарат отделя газ, който е мощно отровен при поемане и усвояване.

Снимка: btvnovinite.bg

На 26 октомври предходната година Живко и щерка му сглобявали софа, която трябвало да размени остаряло канапе в една от стаите в дома им. Като преместили канапето, забелязали, че на стената има две дупки от мишки или плъхове. Живко решил да сложи във всяка от дупките отрова за гризачи. Тогава се сетил за донесената от шурей му бутилка с таблетки, за които знаел, че убиват тези вредители и поставил по една таблетка от препарата във всяка от дупките. След това замазал дупките с разтвор от пръст и вода. За поставените в дупките таблетки с препарата не загатнал на никого.

След като влезнало в контакт с водата, съдържащото се в разтвора дейното вещество на таблетките почнало да отделя токсичен газ.

Снимка: btvnovinite.bg

През деня 9-годишният Стефан бил на открито и не бил изложен на действието на отровния газ. Вечерта, откакто всички дружно вечеряли, той и 11- годишната му сестра се прибрали в стаята, в която спели, и си легнали на новата софа. Момчето било към стената, т.е. по-близо до замазаните дупки, а момичето от външната страна на кушетката, т.е. по-далече от дупките.

През нощта двете деца се почуствали зле – имали болки в стомаха, гадене и повръщане, както и тежест в гърдите. Н идващия ден за децата била извикана кола за спешна помощ.

С оглед признаците и недоволствата на децата лекарят приел, че се касае за хранително разстройство, получено вследствие на консумация на некачествена храна.

По-късно положението на двете деца се влошавало и дядото още веднъж повикал кола за спешна помощ. Те били прегледани, а на момчето е сложена инжекция, само че до края на деня то умряло. Сестричката му било откарана по-късно в болница.

За поставените в дупките таблетки с препарат дядото Живко не загатнал на никого, в това число и на екипите на незабавната помощ.

От заключението на назначената съдебномедицинска експертиза се открило, че причина за гибелта на дребния Стефан е отравяне с фосфоорганични съединения в несъвместима с живота централизация.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР