Окръжен съд - Враца днес остави без уважение молбата за

...
Окръжен съд - Враца днес остави без уважение молбата за
Коментари Харесай

Врачанският окръжен съд отряза мераците за предсрочно освобождаване на бруталния убиец от Камено поле

Окръжен съд - Враца през днешния ден остави без почитание молбата за условно предварително освобождение на Марсело Георгиев. Той е наказан за причиняване на гибел по несъобразителност на Иван Йотов от с. Камено поле, след нанесен побой. Припомняме, че Марсело Георгиев бе приет от Врачанския областен съд за отговорен в това, че като малолетен, само че разбирайки свойството и смисъла на действието, можейки да управлява постъпките си, и в съучастничество с брат си Людмил Георгиев, съзнателно са предизвикали гибелта на Иван Йотов, след нанесен побой на 11.07.2016 година Престъплението е станало в дома на жертвата в село Камено поле, като убийството е осъществено с особена свирепост. Пострадалият е умрял на 17.07.2016 година в многопрофилната болница във Враца. За това закононарушение Врачанският областен съд наложи на Марсело наказване от осем години „ отнемане от независимост “. Присъдата бе обжалвана пред Софийския апелативен съд, където действието бе преквалифицирано като причиняване на гибел по несъобразителност след нанесен побой и наказването бе понижено на три години „ отнемане от независимост “, което да се изтърпи при „ общ “ режим. Към момента той е изтърпял 2 години, 3 месеца и 3 дни от наказването си. Неизтърпяната част е 8 месеца и 27 дни
Съдебното съвещание през днешния ден се организира посредством видеоконферентна връзка със Затвора във Враца. Осъденият удостовери своето искане и съобщи, че е изтърпял нужната част от наказването, с цел да има право на условно предварително освобождение. Той се аргументира и с това, че в пандиза е посочил с държанието си, че се е трансформирал.
Становището на управлението на Затвора във Враца е молбата на наказания да не бъде почетена, защото той не дава отговор на условията за условно предварително освобождение. Липсва трайна и необратима положителна смяна в настройките, държанието и метода му на мислене. Рискът от рецидив, въпреки и междинен, е нараснал с четири пункта спрямо момента на влизането му в мястото за отнемане от независимост. Освен това рискът за обществото е с високи стойности. По време на изтърпяването на наказването Марсело Георгиев на два пъти е бил наказван за нарушавания на реда и дисциплината, като в първия случай става дума за физическа, а във втория – за вербална експанзия по отношение на различен лишен от независимост.
Съдът напълно възприе мнението на затворническата администрация. „ Към актуалният миг с държанието си наказаният не е дал задоволително безапелационни доказателства за своето действително коригиране и превъзпитание. Не са изпълнени главните цели, заложени в проекта на присъдата “ – се споделя в претекстовете на съда. Двете еднотипни нарушавания на реда и дисциплината, за които е наказван в Затвора, ясно приказват за това, че даже в следена среда, той не трансформира своето държание.
„ Очевидно е, че същият към момента е усложнен да съблюдава правила, демонстрира податливост към импулсивни нападателни дейности и продължава да има степен на социална заплаха от повторяемост на незаконната му активност. Налице е нужда от продължение на корекционното влияние по отношение на наказаното лице “ – се аргументира съдът.
Определението на Врачанския областен съд не е дефинитивно, а предстои на обжалване пред Софийския апелативен съд в седемдневен период от през днешния ден.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР