Окръжен съд – Монтана осъди Прокуратурата на Р България да

...
Окръжен съд – Монтана осъди Прокуратурата на Р България да
Коментари Харесай

Окръжен съд – Монтана осъди Прокуратурата на България да плати 4 бона обезщетение на незаконно обвинен мъж за участие в престъпна група

Окръжен съд – Монтана осъди Прокуратурата на Р България да заплати на Ц. Я. Ц. от село Сталийска махала, област Монтана 4 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди, породени от предявено против него обвиняване за присъединяване в проведена незаконна група – закононарушение, което не е направил.
На 20 май 2014 година Ц. Я. Ц. бил арестуван от чиновници на Министерство на вътрешните работи и против него било формирано досъдебно произвеждане от Специализираната прокуратура за присъединяване в незаконна група за грабежи, изнудвания и палежи. Престъплението не е било потвърдено и с разпореждане от 8 февруари 2016 година на Специализираната прокуратура Досъдебното произвеждане против Ц. Я. Ц. е било прекъснато, доказано от Специализирания углавен съд и влезнало в действие на 13 април 2016 година В исковата си молба 34 годишният Ц. Я. Ц. твърди, че съвсем две години против него е реализирана принуда от страна на проверяващите органи, упрекнат е в осъществяването на закононарушение, което не е направил и е лимитирана свободата му, като в продължение на 150 дни незаконосъобразно е арестуван под стража. Твърди още, че задържането се отразило зле на прочувственото и здравословното му положение, изпаднал в меланхолия, почнал да взема медикаменти, не можел да се грижи и оказва помощ на околните си, в отрицателна посока се трансформирало и отношението към него на обществото. Затова Ц. Я. Ц. претендира за 40 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди, породени от повдигнатото му обвиняване. Прокуратурата на Р България посредством прокурор при Окръжна прокуратура - Монтана оспори желае с мнение, че претенциите за обезщетение за неимуществени вреди са повишени. Като се срещна с документите по делото и изслуша очевидците, съдът одобри за открито, че са налице предпоставките за ангажиране отговорността на Прокуратурата по Закона за отговорността на страната и общините за вреди /ЗОДОВ/. В случая на ищеца е било предявено и поддържано обвиняване за осъществено закононарушение – присъединяване в проведена незаконна група за грабежи, изнудвания и палежи за период от 1 години и 11 месеца, като ищецът е бил арестуван в продължение на 3 месеца и 19 дни с мярка за неотклонение „ задържане под стража” Предвид събитието, че наказателното произвеждане е прекъснато заради необоснованост на обвиняването, дейностите по покачване и поддържане на обвиняването се явяват противозаконни, както задържането и взетата мярка за неотклонение „ задържане под стража “. Установено е също, че нелегално повдигнатото и поддържано обвиняване е предизвикало на ищеца неимуществени вреди, изразяващи се в търпени отрицателни психологични преживявания.
Затова съдът дефинира на Ц. Я. Ц. да бъде изплатено обезщетение в размер на 4 000 лв., като одобри, че тази сума в най-пълен размер може да обезщети потвърдените вреди. За разликата до предявения размер на обезщетение от 40 000 лв., съдът одобри желае за безпочвен и го отхвърли.
Решението предстои на обжалване пред Софийския апелативен съд в двуседмичен период от връчването му на страните.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР