Окръжен съд – Бургас осъди подсъдимия Павел Г. на Лишаване

...
Окръжен съд – Бургас осъди подсъдимия Павел Г. на Лишаване
Коментари Харесай

17 години затвор за извършител на убийство

Окръжен съд – Бургас осъди подсъдимия Павел Г. на „ Лишаване от независимост “ за период от 17 години, което наказване подсъдимия да изтърпи при първичен „ непоколебим “ режим. 

Съдът призна Павел Г. за отговорен в това, че на 21.05.2020 година, в постройката на к-с „ Българска роза “ в к.к. „ Слънчев бряг “, съзнателно умъртвил Т. Г., посредством нанасяне на прободно-порезни рани в региона на главата, шията, раменния пояс и горната част на гърдите, с нож с дървена ръкохватка, от което е последвала гибелта на потърпевшата, като убийството е осъществено по изключително непосилен метод за убитата.

Съдът конституира като частен обвинител дъщерята на потърпевшата. Делото бе гледано по реда на Глава 27 от Наказателно-процесуален кодекс – Съкратено правосъдно разследване, по диференцираната процедура на член 371, т. 1. Бяха разпитани единствено част от очевидците. Съдът изслуша и направените съдебно-психиатрична и техническа експертиза. Бургаският областен съд се употребява от събраните в досъдебното произвеждане доказателства при произнасянето на присъдата. Подсъдимият даде пояснения пред правосъдния състав след събирането на всички доказателства в хода на правосъдното разследване, като изясни, че е направил действието при самоотбрана.

Преди чуването на правосъдните прения Окръжен съд – Бургас одобри показаната конвенция сред подсъдимия и потърпевшата (дъщеря на убитата) и доказателства за изплатени на частния обвинител 100 хиляди лева, обезщетение за породени неимуществени вреди.

Според държавното обвиняване убитата се е защитавала, не е нападала подсъдимия. Той е работил съзнателно, ясно осъзнавайки следствията от своите дейности. Прокурорът пледира за наказване от 17 години „ Лишаване от независимост “. Повереникът на потърпевшата пледира за наказване в размер на 20 години „ Лишаване от независимост “. По време на правосъдните прения повереникът съобщи, че подсъдимия не е подхванал дейности по оказване на помощ на брачната половинка си, даже е направил опит да напусне местопроизшествието. В своята защита отбраната не оспори авторството на Павел Г. на действието, за което му е повдигнато обвиняване, само че съобщи, че не са събрани безапелационни доказателства, които безспорно да потвърждават правната подготовка, че убийството е осъществено по изключително непосилен за потърпевшата метод. Адвокатът изиска от съда да наложи наказване при превес на смегчаващите виновността условия – самопризнанията на Павел Г., чистото му правосъдно минало, неговото влошено здравословно положение, както и доброволното обезщетение на наследницата на потърпевшата. Според отбраната, Павел Г. би трябвало да бъде приет за отговорен единствено за закононарушение по член 115 от Наказателен кодекс.

Присъдата на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвана или протестирана в 15- дневен период.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР