Окръжен съд – Бургас определи наказание Лишаване от свобода“ за

...
Окръжен съд – Бургас определи наказание Лишаване от свобода“ за
Коментари Харесай

10 години затвор подсъдим за опит за убийство

Окръжен съд – Бургас дефинира наказване „ Лишаване от независимост “ за период от 15 години и след редукция с една трета осъди Иван К. на 10 години „ Лишаване от независимост “ за опит за ликвидиране.

Съдът дефинира първичен „ непоколебим “ режим на изтърпяване на наложеното наказване „ Лишаване от независимост “. Съдът осъди подсъдимия да заплати на гражданския просител С. Ф. сумата от 50 000 лв., представляваща обезщетение за породени неимуществени вреди на потърпевшата.

Окръжен съд – Бургас призна подсъдимия Иван К. за отговорен в това, че на 27.06.2021 година, в гр. Бургас, на бул. „ Транспортна “, наоколо до отбивката за Гробищен парк, направил опит съзнателно да умъртви С. Ф., посредством нанасяне на голям брой удари с нож, като действието е осъществено с особена свирепост и е останало незавършено заради независещи от дееца аргументи.

По време на разпоредителното съвещание правосъдният състав изслуша движимостите лица, изготвили правосъдно психичната и психиатрична експертиза по делото. Според медицинските специалисти, Иван К. има личностно разстройство, което се е развивало във времето.

По искане на отбраната делото да бъде гледано по реда на Съкратеното правосъдно разследване, съдът одобри, че подсъдимият може да се употребява от процесуалната опция за разглеждането на делото по желаната диференцирана процедура, защото действието е останало незавършено и няма породена гибел. Делото бе гледано по реда на особените правила на Глава 27 от Наказателно-процесуален кодекс – Съкратено правосъдно разследване, в хипотезата на член 371, т. 2 от Наказателно-процесуален кодекс, с авансово чуване на страните. Подсъдимият напълно призна всички обстоятелства, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт. В правосъдно съвещание той направи признания, изрази страдание за стореното и призна своята виновност. Бургаският областен съд се употребява от направените признания на Иван К. и събраните доказателства в досъдебното произвеждане при постановяването на своя правосъден акт.

По време на правосъдните прения прокурорът пледира за наказване „ Лишаване от независимост “ за период от 18 години, след редукцията с една трета – 12 години, при превес на оттегчаващи виновността условия. Според държавното обвиняване степента на социална заплаха на действието и на дееца са извънредно високи, като подсъдимият е с обременено правосъдно минало. Повереникът на потърпевшата изиска от съда да наложи на Иван К. наказване „ Лишаване от независимост “ в оптималния очакван от закона размер – 20 години. Той посочи като оттечаващо виновността събитие нанесените телесни увреждания на потърпевшата и породените й премеждия. Прокурорът и повереникът желаеха съдът да почете предявения цивилен иск от потърпевшата, в размер по правдивост. Защитата на подсъдимия помоли съда, при произнасянето на своята присъда да съобрази психологичното положение на Иван К. Той го дефинира като младеж, който е позволил огромна неточност и осъзнал виновността си. Защитникът изиска от правосъдния състав при постановяване на присъдата, подсъдимия да бъде настанен в Психиатричното поделение на Затвора в гр. Ловеч, където Иван К. да има опция да се лекува.

Присъдата на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвана или протестирана пред Апелативен съд – Бургас в 15-дневен период.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР