Окръг Мауи съди Хавайска електрическа компания за горски пожари, позовавайки се на небрежност

...
Окръг Мауи съди Хавайска електрическа компания в четвъртък за пожарите,
Коментари Харесай

Окръг Мауи съди Хавайска електрическа компания в четвъртък за пожарите, които опустошиха Лахайна, заявявайки, че електрическата компания по небрежност не е изключила захранването въпреки изключително силните ветрове и сухи условия.

Свидетелски разкази и видеозаписи показват, че искри от електропроводи са запалили пожари, тъй като електрически стълбове са се счупили от ветровете, движени от преминаващ ураган. Пожарите от 8 август убиха най-малко 115 души, което ги прави най-смъртоносните в САЩ от повече от век. Още стотици остават в неизвестност.

Hawaii Electric каза в изявление, че е „много разочарован, че окръг Мауи избра този съдебен път, докато разследването все още се развива.“

каза във вторник, че има 1000 до 1100 имена на условно, непотвърдено списък.

Длъжностни лица от окръг Мауи казаха в четвъртък, че досега са идентифицирани 46 от жертвите. Сред тях е 7-годишният Тони Такафуа, първото потвърдено дете, жертва на пожарите.

В съобщение за новини, обявяващо съдебния иск, служители на окръг Мауи казаха, че горските пожари са унищожили повече от 2200 сгради и са причинили щети от най-малко 5,5 милиарда долара.

В съдебния иск се казва, че унищожението може да е избегнато и че предприятието е имало задължение „да поддържа и ремонтира надлежно електрическите преносни линии и друго оборудване, включително електрически стълбове, свързани с тяхното пренасяне на електроенергия, и да поддържа растителността правилно подрязана и поддържана, така че да предотврати контакт с въздушни електропроводи и друго електрическо оборудване."

Компанията знаеше, че силните ветрове "ще съборят електрически стълбове, ще съборят електропроводи и ще запалят растителност", се казва в делото. „Обвиняемите също знаеха, че ако тяхното електрическо оборудване над главата запали пожар, той ще се разпространи с критично бърза скорост.“

Сушата в региона остави растенията, включително инвазивните треви, опасно сухи. Когато ураганът Дора премина на около 500 мили южно от Хаваите, силните ветрове събориха най-малко 30 електрически стълба в Западен Мауи. Видео, заснето от жител на Лахайна, показва свален електропровод, който запалва сухи треви. Пожарникарите първоначално овладяха този огън, но след това останаха да се погрижат за други обаждания, а жителите казаха, че по-късно огънят се е разпалил отново и е препуснал към центъра на Лахайна.

С прекъснати електропроводи, екипи на полицията или комуналните услуги, блокиращи някои пътища, места за движение до застой по предната улица на Lahaina. Редица жители скочиха във водата край Мауи, докато се опитваха да избягат от пламтящите отломки и прегрятия черен дим, обгръщащ центъра на града.

Десетки търсачи с екипировка за гмуркане с шнорхел тази седмица претърсваха воден участък от 4 мили за признаци на всеки, който може да е загинал. Екипите също усърдно търсят останки сред пепелта на разрушени предприятия и многоетажни жилищни сгради.

„Основният ни фокус след тази невъобразима трагедия беше да направим всичко възможно, за да подкрепим не само хората от Мауи, но също така и окръг Мауи“, се казва в изявлението на Hawaiian Electric.

Hawaiian Electric е публично търгувана компания с печалба, собственост на инвеститори, която обслужва 95% от клиентите на електричество на Хаваите. Освен това е изправена пред няколко съдебни дела от жители на Лахайна, както и едно от някои от собствените си инвеститори, които го обвиниха в измама във федерален съдебен процес в четвъртък, като казаха, че не са разкрили, че мерките за предотвратяване на горски пожари и безопасност са били неадекватни.

В делото на окръг Мауи се отбелязва, че други комунални услуги, като Southern California Edison Company, Pacific Gas & Electric и San Diego Gas & Electric, имат процедури за спиране на захранването по време на лоши бури и се казва, че „тежките и катастрофални загуби... биха могли са били лесно предотвратени", ако Hawaiian Electric имаше подобен план за спиране.

Окръгът каза, че търси обезщетение за щети на обществена собственост и ресурси в Лахайна, както и в близкия Кула.

Други комунални услуги бяха признати за отговорни за опустошителни пожари наскоро.

През юни жури в Орегон намери електрическата компания PacifiCorp за отговорна за причиняването на опустошителни пожари по време на уикенда на Деня на труда през 2020 г., като нареди на компанията да плати десетки милиони долара на 17 собственици на жилища, които заведоха дело и го намериха отговорен за по-широки щети, които биха могли да издигнат общата сума до милиарди.

Pacific Gas & Electric обяви фалит и се призна за виновен по 84 обвинения в непредумишлено убийство, след като пренебрегнатото му оборудване причини пожар в подножието на Сиера Невада през 2018 г., който уби 85 души, унищожи близо 19 000 домове, предприятия и други сгради и на практика унищожи град Парадайс, Калифорния.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР