Окончателното инвестиционно решение за изграждане на Независимата система за природен

...
Окончателното инвестиционно решение за изграждане на Независимата система за природен
Коментари Харесай

LNG терминалът в Александруполис влиза във фазата на изграждане

Окончателното капиталово решение за създаване на Независимата система за природен газ (INGS) Александруполис към този момент е гласувано от акционерите на плановата компания " Газтрейд " С.А. „ Булгартрансгаз “ ЕАД има 20% от акционерния капитал на " Газтрейд ". Окончателното капиталово решение е последният и най-съществен главен стадий преди нахлуване във етапа на създаване на плана. Общото заседание единомислещо е приело, че всички условия за реализация на плана са обезпечени и той се осъществя според графика.

Изграждането на терминала за полутечен природен газ край Александруполис, Гърция, ще обезпечи нови количества газ за доставяне на районните пазари в Югоизточна Европа. Компании от Съединени американски щати, Катар, Израел и други се чака да бъдат главните снабдители на газ до терминала край Александруполис. По този метод планът ще способства както за диверсифициране на източниците и трасетата за доставка на газ, по този начин и за поощряване на конкуренцията в интерес на крайните клиенти.

Очаква се терминалът да проработи до края на 2023 година, като контрактуваният потенциал за регазификация към този момент доближава 50% от техническия му потенциал от 5,5 милиарда куб. м. на година. Проектът е включен и за финансиране от Оперативна стратегия на Гърция „ Конкурентоспособност, предприемачество и нововъведения 2014-2020 ” (EPAnEK), с обществени средства в размер на 166.7 млн. евро. Плаващото оборудване за предпазване и регазификация ще бъде обвързвано към Националната газопреносна система на Гърция чрез водопровод с дължина 28 км, по който регазифицираният полутечен природен газ ще се придвижва до пазарите на Гърция, България и по-широкия район - от Румъния, Сърбия и Северна Македония, чак до Молдова и Украйна.

Изпълнителният шеф на българския газопреносен оператор „ Булгартрансгаз “ ЕАД  Владимир Малинов също акцентира значимостта на решението. „ Единодушното взимане на дефинитивно капиталово решение от страна на всички акционери е основен миг за пристъпване към същинското създаване на Терминала за полутечен природен газ в Александруполис, Гърция “. Според него присъединяване на българската страна посредством " Булгартрансгаз " ЕАД като акционер в плана ще способства за подсилване на пазара на природен газ в района на Югоизточна Европа. " Достъпът до различни доставки на природен газ, в това число от Съединени американски щати, Египет, Катар и други, за България и прилежащите страни, ще подсигурява конкурентни цени на пазара на природен газ. Нарастващата ликвидност посредством достъпа до полутечен природен газ ще форсира процеса по декарбонизация в България “, добави Малинов.

В общото заседание на акционерите са взели участие още учредителният акционер и ръководител на борда на шефовете на " Газтрейд " госпожа Елмина Копелузу, вицепрезидентът и ръководещ шеф на " Газтрейд " Константинос Сифнайос, представителят на " ГазЛог Кипър Инвестмънт " Паоло Енойзи, ръководителят на Борда на шефовете на " ДЕПА Къмършъл " С.A. Йоанис Пападопулос, основният изпълнителен шеф на " ДЕПА Къмършъл " С.A. Константинос Ксифарас, както и основният изпълнителен шеф на " ДЕСФА " С.A госпожа Мария Рита Гали.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР