Окончателно!Рекламата на хазарт в медиите, включително телевизии, новинарски сайтове и

...
Окончателно!Рекламата на хазарт в медиите, включително телевизии, новинарски сайтове и
Коментари Харесай

Окончателно! Парламентът реши - без реклама на хазарт във всички медии!

Окончателно!

Рекламата на хазарт в медиите, в това число малките екрани, новинарски уеб сайтове и печатни медии, се не разрешава.

Това реши Народното събрание през днешния ден на изключително съвещание, откакто одобриха на второ четене с промени в Закона са
хазарта.

Забраната беше препоръчана предходната седмица от Теменужка Петкова от ГЕРБ и ръководителя на бюджетната комисията Йордан Цонев от Движение за права и свободи. Приетият през днешния ден закон влиза в действие 3 дни след обнародването си.

 

Записаният текст в променения закон гласи, че рекламата на хазартни игри е:

популяризирана във всякаква форма, с всевъзможни средства информация, която непосредствено приканва потребителите да вземат участие в
хазартни игри, в това число като основава усещане, че с присъединяване в играта потребителите ще могат да разрешат персонални или финансови проблеми или ще реализиран финансово благоденствие, или приканва жителите да вземат участие в играта с обещания за огромни облаги. Реклама на хазартни игри е и е всяка форма на комерсиално обръщение, известие, рекомендация или деяние, която употребява название на хазартни игри или комерсиална марка на уредник на хазартни игри, както и компания или комерсиална марка на уредник на хазартни игри върху артикули и артикули.

 

Изключение от всичко признато ще има единствено за игрите на Българския състезателен тотализатор, тъй като то наложително разпределя облагите си за спорт и просвета, а не разполага с тях по своя преценка като частните оператори.

 

Срещу закона се оповестиха медийни и браншови организации на хазартните оператори, които твърдяха, че ограничението на рекламата на хазарта ще докара до увеличението на интензивността на нелицензирани уеб сайтове, което респективно понижава опцията на страната да събира налози и такси от хазартна активност, както и да обезпечи отбрана на тези консуматори. Против измененията се оповестиха и спортни федерации, с претекста, че по този начин ще изгубят спонсори и финансиране за спорта.

 

Според данни от Publicis Groupe България, през 2023 година в малките екрани са излъчени реклами за общо 168.2 млн. лева

 

По-рано през днешния ден депутатите от Бюджетната комисия на второ четене взеха решение, че реклама на хазарт не може да има в никакви медии - печатни, онлайн, радиа и малките екрани. В допълнение, рекламирането на хазарт на билбордове не може да става на по-малко от 300 м от образователни заведения, в тях не може да се показват никакви цифри и също 10% от площта им би трябвало да е заета с надписи, предупреждаващи, че хазартът може да докара до взаимозависимост.

 

Ограничението за рекламиране не важи само за държавното тото, което бе аргументирано с претекста, че компанията е длъжна да разпределя облагата си за разноски за спорт и здраве, което не е годно за частните оператори.

Друго изключение е спортната екипировка и уреди, като се изключи тези за деца.
Депутатите взеха решение още, че Съветът за електронни медии ще следи за неразрешена реклама на
хазарт в медиите и ще подава сигнал до Националната организация за приходите. Тя на собствен ред, базирайки се на европейски правилник по въпроса, може да ги спре за нарушаването, само че прекъсването би трябвало да е позволено от съда.


Вносителите на плана бяха планували всевъзможен тип
хазартни зали да не може да работят в обитаеми места с до 5 000 души население. При второто четене прагът бе вдигнат на 10 000 души, като настоящите оператори ще имат 3 години да се съобразят със възбраната. Йордан Цонев, Движение за права и свободи, изясни, че това е по този начин, тъй като вложенията в такива места са огромни и в случай че се постанова незабавно да затворят, страната ще бъде сполучливо наказана да заплати за това. Подчерта, че това важи изключително в случаите, в които остават повече години до приключването на настоящия лиценз.

Ограничението за брой население не важи за националните курорти и за селищата, намиращи се до 30 км от граничните пунктове.

Достъпът на малолетни до покупката на предплатени ваучери за онлайн
залагания и зареждането на сметки за задачата посредством пощенски запис е записано също като ограничаване. Депутатите взеха решение и че в листата към Национална агенция за приходите, в който хазартно подвластни сами се вписват, с цел да не могат да играят, в случай че влязат в игрална зала, служебно ще бъдат вписвани и хора, получаващи обществени помощи, както и такива под забраняване. Самовписалите се пък ще могат не по-рано от месец по-късно документално да заявят предпочитание да се отпишат. Не бе признато предлагането този период да е 2 години, което Цонев изясни с това, че отказването от хазарт със забрани не става и няма смисъл да е толкоз дълъг срокът. Сравни и това предложение с това, че е все едно да се забрани на магазините и заведенията да продават алкохол на алкохолиците.

По предложение на депутати от " Продължаваме промяната - Демократична България " бе признато, че лицензираните
хазартни оператори ще би трябвало да поддържат 750 хиляди лева вложения в районите, в които са, за целия интервал на лиценза. Йордан Цонев изясни, че когато тези инвестиции не са в здания, а в капитал, постоянно след приемане на лиценза се пренасочвали, а с този текст тази опция се отстранява. Беше признато и че приходите от бонуси няма да се признават за разноски при данъчното облагане на компаниите.

С други текстове се предлага хазартните оператори, без БСТ, да изплащат облаги до 10 хиляди лева неотложно, а в случай че са над тази сума - в първия работен ден след облагата. Аргументът за този текст бе пояснен с това, че в този момент игралните зали изплащали до 5 хиляди лева, като принуждавали играчите да идват още няколко пъти, с цел да си получат останалите суми, при което постоянно те били проигравани и до погашение не се стигало.

 

Приетите ремонти би трябвало да бъдат гласоподаване в пленарната зала през днешния ден.

В началото на заседането депутатите гласоподаваха замяна на точките в дневния ред.

Като първа точка Народното събрание реши да прегледа на второ гласоподаване измененията в Закона за налозите върху приходите на физическите лица, с които се анулира различният налог за приходи от събиране на диворастящи гъби и плодове, в това число и на лечебни растения. Законопроектът е импортиран от Йордан Цонев (ДПС) и Теменужка Петкова (ГЕРБ - СДС).

 

Втора точка остава второто четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за хазарта, импортиран от Теменужка Петкова (ГЕРБ - СДС) и Йордан Цонев (ДПС).


След това са планувани първо гласоподаване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица и второ гласоподаване на Законопроект за одобрение на интернационален контракт за Изменение и допълнение № 2 на интернационален контракт (LOA) BU-D-SAB „ Самолети F-16 Block 70 и обвързвана с тях поддръжка “ (F-16 Block 70 aircraft and associated support) по програмата на Съединени американски щати за задгранични военни продажби (Foreign Military Sales-FMS).

 

В началото на съвещанието в процедура по метода на водене Явор Божанков от " Продължаваме промяната - Демократична България " изиска в дневния ред да бъде включена декларация по отношение на това, че на територията на страни членки се правят диверсионни дейности, зад които по думите му стои съветската страна.

 

В наалото на съвещанието бяха изчетени  заявления от името на парламентарни групи. 




СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР