Окончателно – от утре, 1 юли 2023 г., токът за

...
Окончателно – от утре, 1 юли 2023 г., токът за
Коментари Харесай

Решено: от утре токът за бита поскъпва с 4-5%, парното – пренебрежимо малко


Окончателно – от на следващия ден, 1 юли 2023 година, токът за бита нараства приблизително с малко над 4% приблизително за страната, а парното и топлата вода – с до 0,5%. 

Решението на Комисията за енергийно и водно контролиране ще важи за идващия 1-годишен интервал, т.е. до идващия Джулай морнинг.

Най-малко нарастване на цените на тока има за потребителите на EVN (Югоизточна България) – с 3.78%. При „ Електрохолд “ (Западна България) повишаването е с 4,24%, а максимален скок има за клиентите на „ Енерго Про “ (Североизточна България) – с 5,43%.

Длъжни сме да напомним, че към половин % от горепосочените изискуем на служебният енергиен министър на Радев – Росен Христов, който за сбогом включи в микса скъпия ток от Топлоелектрическа централа „ Марица-Изток “ 2 и се изниза от министерството.

От на следващия ден клиентите от Западна и Югоизточна България ще заплащат по 19 стотинки за киловатчас, а тези от североизточната част на страната – към 20 стотинки за киловатчас електрическа енергия.

При парното и топлата вода пък смяната на цените в посока нагоре е пренебрежимо малка и се движи от 0.05% за Топлофикация „ София “ до 0.48% за Разградската топлофикация. При 2 от сдруженията има понижение на цените – Враца и Перник, само че и там смяната е под %.

Така през идващия отоплителен сезон най-скъпо парно ще заплащат в Разград, София, Пловдив, Габрово и Варна – сред 13 и 15 стотинки за киловатчас, а под 10 стотинки ще коства киловатчасът единствено в Бургас и Плевен.

Цените, които дефинира Комисията за енергийно и водно контролиране, обаче, са без Данък добавена стойност. Все още не е напълно ясно дали данъкът върху топлоенергията ще бъде възобновен от 9 на 20%, както е заложено в проектобюджета на държавното управление, който би трябвало да бъде утвърден от Народното събрание. Ако това стане, макар задържането на цените поради възобновеното Данък добавена стойност, сметките за парно и топла вода ще се усилят още. Според Асоциацията на топлофикационните сдружения – с към 10%.

Цените на парното, топлата вода и тока за бита се постановяват за едногодишен интервал и могат да бъдат изменени единствено при фрапантна смяна на цените на газа и въглеродните излъчвания, от които зависят, напомня БНР.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР