Около седмица социалните мрежи и медиите се занимават с боклуците

...
Около седмица социалните мрежи и медиите се занимават с боклуците
Коментари Харесай

След като си почистиха: Какво следва за хората от казанлъшкия блок Кармен?

Около седмица обществените мрежи и медиите се занимават с боклуците към санирания блок “Кармен” в казанлъшкия ромски квартал. Хората от блока дадоха обещание, че ще почистят региона от боклуците и го направиха. Организаторът на почистването свещеник Димитър Банев съобщи, че в почивните дни ще се почисти и обезпечи екскаватор и контейнери от община Казанлък. Макар и не без поддръжка, декларираното от него се извърши. Сигурно пасторът ще успее да научи ромите и на хигиенични привички, само че за осъществяването на тази задача ще би трябвало повече време, споделя кореспондентът на .

Историята със санирането на блок “Кармен”, в който живеят 177 ромски фамилии, стана обект на медийно внимание още през 2015 година Тогава живущите съумяха да се провеждат в съдружие, да аплайват за гратис саниране по Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания и да получат утвърждение.
Въпреки това, през 2016-а излиза наяве, че при техническото проучване е установено нарушаване на бетоновото покритие на блока. На конференция заместник-кметът на община Казанлък Даниела Коева заяви, че това тук-там е довело до разяждане на връзките на панелите. Конструктивното подсилване и увеличаване се финансират от програмата за енергийна успеваемост, само че тези недостатъци са резултат от неприятното положение на канализационната апаратура. Подмяната ѝ обаче не може да се финансира по програмата, а би трябвало да се извърши от сдружението на притежателите за тяхна сметка.
През септември 2017 година към този момент е подписан контракт с реализатор на строително-монтажните работи, само че той също слага изискване - да се почистят и отводнят сутеренните елементи и с изключение на подмяната на канализационната апаратура да се възстановят и отклоненията и връзката ѝ с градската канализация. С помощта на българин, живеещ в Съединените щати, по линия на Евангелската черква са обезпечени 30 хиляди лв. за материали и техника. Хората от седемте входа на “Кармен” пък се включват с труд, а някои и с дребни суми. От община Казанлък, притежател на 7 жилището в блока, оказват помощ със препоръки и експерти, само че не вземат участие във финансирането на дейностите по почистването и подмяната на канализационната апаратура. Така жителите на “Кармен” съумяват да изпълнят изискванията на общината и на компанията реализатор. През предходната година стартира и санирането, при което се правят ремонт на покрива, топлоизолация и замяна на дограмата.
С привършване на дейностите по санирането на постройката следва най-сложната активност - създаване на хигиенични привички у жителите му. Претоплената тематика с “Кармен” и новото повишение на напрежението във Войводиново повдигна още веднъж разнообразни въпроси у мен. Как евангелският свещеник Димитър Банев е съумял да провежда толкоз доста хора, с цел да си създадат съдружие за санирането? А по-късно да обезпечи средства, с цел да изпълнят поставените условия и блокът да се санира?
Повечето ще кажат, че евентуално е направено от корист… Може и по този начин да е. Но в случай че повече свещеници от “корист” търсеха заблудени души измежду ромите и повече религиозни деноминации бяха работили поредно и съществено с тях, в това число и Българската православна черква, можеше и да не се стигне до всеобщата маргинализация на ромския етнос. А пък в случай че и политиците не се сещаха единствено по избори за хората, живеещи в гетата… Тогава несъмнено край блока “Кармен” постоянно щеше да е чисто и нямаше да стават къси съединения като тези, които разпалиха междуетническо напрежение във Войводиново при започване на годината и в Катуница през 2011 година.
В 8-етажния блок “Кармен” в Казанлък има 177 жилището, от които единствено 7 са общински. В седемте входа живеят над 1500 души. Това е последният блок в Казанлък от 19-те, които бяха санирани по Националната стратегия за енергийна успеваемост.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР