Около половината пенсионери, тоест 1 068 000 души, са получили

...
Около половината пенсионери, тоест 1 068 000 души, са получили
Коментари Харесай

Над 1 милион пенсионери са получили по-нисък доход през януари

Около половината пенсионери, т.е. 1 068 000 души, са получили, разгласи шефът на Национален осигурителен институт Ивайло Иванов по време на чуване пред обществената комисия в Народното събрание във връзка казуса с преизчислението на пенсиите.

При тези хора понижената от 120 лева на 60 лева Covid добавка след Нова година не е била обезщетена посредством актуализацията на пенсиите, която влезе в действие от 25 декември 2021 година

За огромна част от ощетените разликата в прихода е минимална. Например при 109 000 пенсионери, взимащи пенсия при повърхностен стаж, нарастването на пенсията е 59.50 лева, т.е. с 50 стотинки по-ниско от нужните 60 лева (извън Covid добавката) за равнене на прихода през декември и януари.

При друга част от хората обаче разликата е забележителна. Например получаващите обществена пенсия за напреднала възраст през декември с добавката от 120 лева са получили 268.71 лева, а през януари – 230 лева, т.е. понижението е от към 38 лева

Властта удостовери, че с февруарските пенсии всички ощетени ще получат вкупом отплата за понижения си приход през януари и февруари. Това ще коства на бюджета към 17 млн. лева на месец.

Национален осигурителен институт даде обещание да изпише всичките си калкулации, тъй че хората да нямат чувството, че пенсията им се понижава.

Въпреки това на процедура възрастните ще имат друг размер на пенсионния си приход през януари, през февруари и през март, тъй че е доста евентуално да се объркат в изчисленията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР