Oколо половин милион дизелови коли, произведени преди 1 януари 2002

...
Oколо половин милион дизелови коли, произведени преди 1 януари 2002
Коментари Харесай

Важни промени! Гонят и глобяват половин милион шофьори на ди...

Oколо половин милион дизелови коли, създадени преди 1 януари 2002 година, ще бъдат изгонени от центровете на огромните градове. Това ще се случва в интервалите с най-мръсен въздух през зимните месеци. Мерките, ориентирани против замърсяването на въздуха, ще стартират да се ползват първо в София, а по-късно в Пловдив, Бургас, Варна и други градове, където има проблем с концентрацията на фини прахови частици, прецизира " Телеграф ".

Промените идват, откакто от началото на годината на кметовете към този момент е разрешено да основават зони с ниски излъчвания, както и да постановат забранителни и ограничаващи ограничения за да опазват чистотата на въздуха в общините си.

Те ще могат да употребяват за това автоматизирани механически средства за надзор, като смарткамери, и ще имат право на достъп до данни за колите от регистрите на КАТ и ДАИ.

За София още от края на 2020 година е ясно, че зоните ще бъдат две, като първата ще обгръща идеалния център, а втората – необятния. Инфраструктурата за контрола в тях е към този момент конфигурирана и тествана, а 180 камери, способни да четат номерата на колите, са подготвени да проработят.

Това може да се случи незабавно щом Столичният общински съвет одобри разпоредба, която да дефинира по кое време ще работят зоните и какви тъкмо коли няма да бъдат допускани в тях през това време. Наредбата се чака да бъде призната след средата на годината, когато всички леки коли у нас към този момент ще са придобили своята единна екологична категория, за която от юли предходната година се лепят така наречен екостикери.

Именно екокатегорията ще е критерият, по който ще се взема решение кои коли няма да имат достъп до зоните.

Почти несъмнено е, че за София възбраната ще обхване екокатегория 1.

В нея влизат всички дизелови коли, създадени преди 1 януари 2002 година, както и бензиновите коли от преди 1 януари 1996 година По данни на ДАИ дизеловите коли от тази категория са към 500 000. Още 300 000 са бензиновите. Какви ще са глобите за всеки един автомобил от тези категории, навлязъл в центъра, следва да се взема решение. Очаква се обаче те да са от 50 до 500 лева за физически лица и от 200 до 1000 лева за юридически.

Тепърва следва да се прецизира и по кое време ще работят възбраните. Сигурно е единствено, че ще е през зимата - сезона с най-мръсен въздух.

„ Първоначално концепцията бе зоните да се задействат в дните с данни за пределно високо замърсяване. Това обаче основава казуса всички водачи да би трябвало всекидневно да се осведомяват в кои дни има възбрана и в кои – не.

Отделно, този способ съгласно еколозите не дава същински мощно отражение върху чистотата на въздуха. Далеч по-ефективно ще е, в случай че възбраната е за избран интервал от време.

Дали ще е месец, два или за целия зимен интервал, занапред следва да бъде подложено на експертно разискване “, споделя за „ Телеграф “ ръководителят на транспортната комисия към Столичния общински съвет Зафир Зарков. По думите му към този момент не са обсъждани никакви ограничаващи ограничения за притежателите на замърсяващи коли, които живеят в самите зони и най-вероятно те ще могат гладко да ги употребяват без такси и наказания.

50 лева санкция за остарял пожарогасител

Санкция от 50 лева ще грози всеки водач, който ръководи автомобил, оборудван с погрешен пожарогасител или необслужван подобен. Това гласи план за изменение на Закона за придвижването по пътищата, направен от междуведомствена група и оповестен за публично разискване.

С плануваните промени се цели да се регламентира кои видове МПС какви пожарогасители би трябвало да имат според използваните механически наредби. За всяка обособена категория транспортно средство ще се изисква избран тип пожарогасител. Най-масовият да вземем за пример, за леките коли, ще е прахов, с 1 кг гасително вещество.

В Бургас успокояват колите за чист въздух

Община Бургас е подхванала ограничения за понижаване на замърсяването на въздуха още преди влизането в действие на наредбите в Закона за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ), който дава право на общините да ползват разнообразни ограничения. Засега възбрана за влизане на коли в центъра на морския град не се планува, само че са подхванати други ограничавания, оповестиха от Община Бургас. Едно от тях е въвеждането на " зони с успокоено придвижване ", в които оптималната скорост за придвижване на коли е лимитирана до 30 км/ч.

„ С въвеждането на тези зони с успокоено придвижване колите се движат постепенно, като по този метод се предотвратява внезапно прекъсване и внезапно тръгване. А неналичието на внезапни прекъсвания и потегляния води до понижаване на отработените нездравословни газове от колите ", изясни Весна Балтина, заместник-кмет по Стратегическо развиване и екология, цифровизация и акомодация към измененията на климата.

Пловдив ще черпи опит от европейски градове

Пловдив ще вкарва зони с ниски излъчвания, с което да се доближат естествените индикатори за непорочност на въздуха. Изготвено е задание, което е в съгласие с Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив и до края на месец януари 2022 след осъществяване на процедура по Закон за обществените поръчки се чака подписване на контракт с реализатор, който да аргументира и изготви механизъм за въвеждане на зона или зони с ниски излъчвания в Пловдив.

Едновременно с това Община Пловдив инициира конгрес, на който ще бъдат поканени специалисти от България и чужбина (потвърдили са онлайн присъединяване от Краков, Полша), които да споделят своя опит. Очаква се и там ограничаването първо да обхване колите от екокатегория 1.
Свързани вести Пет метода да освободим Пловдив от нашествието на колите Само с екоколи в центъра на Пловдив за Великден
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР