Около месец преди зимата кубик от най-масовото гориво за отопление

...
Около месец преди зимата кубик от най-масовото гориво за отопление
Коментари Харесай

Изчисления: Кубик дърва – над стотачка, топлото с "духалка" е най-солено

Около месец преди зимата кубик от най-масовото гориво за отопление през зимата – дървата, се продава по 100 лева, а тук-там се продава и за 110 лева Интересното е, че даже в студения януари на 2017-та цената бе към стотарката. Сега очевидно търговците надуват цените, с цел да завоюват от закъснели да се запасят с цепениците още през лятото, написа "Монитор ".

"Затова в този момент се купуват не повече от 2-3 и най-много до 5 кубика и избират нарязани и нацепени дърва”, сподели продавач в един от складовете край столицата. Искаме ли на прага на зимата да се снабдим с десетина лв. на кубик по-евтини дърва, ще би трябвало да отидем в селищата, отдалечени на най-малко трийсетина километра от столицата.

С превоза до София, който със самосвал коства най-малко 50-60 лева, цената им обаче скача в допълнение с още 6 лева на куб. м. За да сме на сметка би трябвало да купим цялостен камион от 10 кубика. Запознати поучават следователно да внимаваме да не ни прецакат, тъй като постоянно в сякаш цялостната каросерия се поставя най-малкото кубик по-малко.

Някои търговци оферират отстъпки за количества на 20 или 25 кубика. Уловката обаче е, че за по-ниската дървата са с дължина от по един метър и с нарязването и нацепването цената отново става към 110 лева на кубик.

Търговец от склад на един от булевардите, водещи към Околовръстното на столицата, установи тази есен двойно по-малко търсене на дърва за огрев спрямо предходната. Според него хората са наплашени от възможни наказания за замърсяване на въздуха и минават на доста по-скъпите пелети или си поставят климатици. По думите му дървата за огрев не замърсяват повече от колите или от неизмитите с месеци улици.

За къща от към 80 квадрата, отоплявана с камина с водна риза, трябват най-малко 12 кубика дърва, настояват осведомени. Ако зимата излезе по-студена като сегашната, разходът може да стигне и до 14-15 куб. м. За апартамент със същата повърхност трябват към 6-7 кубика. При сегашната цена от 110 лева на кубик цепеници излиза, че за студените месеци би трябвало да заделим най-малко 1200 лева

Предпочетем ли въглищата за печка, в най-хубавия случай ще ни трябват най-малко 2 тона и парите единствено за отопление са съвсем същите, тъй като сега качествените донбаски въглища се оферират по най-малко 350 лева за звук. Доста по-скъпо излизат станалите фешън в последните години пелети.

Според специалисти обаче качеството на този вид гориво у нас не се управлява и изписаните на етикетите на опаковките индикатори за отдадената топлота рядко дават отговор на действителността.

Доста по-скъпо излиза да се топлим на ток. Месечните сметки, а не за целия сезон, ще са от 200 до към 400 лв., според от уреда, който използваме. За етаж от къща при мощните студове отоплението с конвекторни печки и то не на всички пространства може да стигне или надвиши 500 лева, като в сметката се включва и бойлерът за топла вода.

Уредите с невисок клас на енергийна успеваемост, като печки вид “духалка” употребяват доста количество сила, без да затоплят помещението дейно, а сметките излизат солени.

Намаляването на стайната температура единствено с 1 градус смъква с 6 % месечната сметка за ток. През нощта отоплителните уреди е добре да работят на по-ниски градуси, само че не би трябвало да се изключват, тъй като изстиването на пространствата и повторното им стопляне ще се отразят в месечната фактура.

При първичното си включване климатикът потегля с оптималната мощ, като цели постигане за доста малко време на определената температура, след което естествената му работа се реализира в поддържащ режим.

При потреблението на радиатори е добре да се слагат така наречен рефлектори зад отоплителните уреди, изключително в случаите когато са инсталирани на външна неизолирана стена. Те съставляват тъничък стиропор с алуминиево покритие и предотвратяват в известна степен енергийни загуби в жилището.

Консумацията, несъмнено, е друга и зависи както от енергийния клас на уредите, по този начин и от изолацията на дома.

От ценоразписите на топлофикациите и ерепетата е видно, че киловатчас сила, доставен от теца, е към 2 пъти по-евтин от тока за бита. Електроенергията с Данък добавена стойност излиза към 0,23 лева за киловатчас. Топлоенергията от теца варира от 90,30 лева за мегават час (0,09 лева за квтч) с Данък добавена стойност в Бургас до 119,30 лева./мвтч (0,119 лева./квтч) - във Велико Търново.

В топ 3 с най-скъпо централно парно за бита са още Пловдив - със 117,10 лева./мвтч (0,117 лева./квтч) и София - със 114,77 лева./мвтч (0,11 лева./квтч). Не бива да забравяме обаче, че при този тип отопление има немалки загуби от сградна апаратура и обири, които надуват сметките на клиентите.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР