Около една трета от всички европейци сега гласуват за популисти,

...
Около една трета от всички европейци сега гласуват за популисти,
Коментари Харесай

Всеки трети европеец гласува за популисти, крайнолеви или крайнодесни

Около една трета от всички европейци в този момент гласоподават за популисти, крайнодесни или крайнолеви партии. Все по-широката поддръжка за тях е реалност из целия континент и се трансформира във все по-голямо предизвикателство. Това демонстрира особено изследване измежду 31 страни от Европа на платформата PopuList.

В проучването взе участие и България, като организацията дефинира като „ популистки “ партиите ГЕРБ, Национална движение „Симеон Втори" на Симеон Саксобургготски, „ Изправи се.БГ “ на Мая Манолова и „ ИТН “ на Слави Трифонов. „ Възраждане “, „ Атака “, Вътрешна македонска революционна организация, НФСБ на Валери Симеонов, „ България без цензура “ на Николай Бареков, „ Ред, правда и правдивост “ на Яне Янев и „ Воля “ на Веселин Марешки са избрани като „ крайнодесни “ и „ популистки “. 

Според изследването в множеството избори в страните от Европа предходната година рекордните 32% от европейските гласоподаватели са подкрепили партии, настроени против политическата система – спрямо 20% при започване на 2000 година и 12% при започване на 90-те години на предишния век.

Половината от гласоподавателите, настроени против властта, гласоподават за крайнодесни партии и това е делът на гласовете, който нараства най-бързо.

Основните партии губят гласове, а антисистемните партии печелят. Това е значимо, тъй като доста изследвания демонстрират, че когато популистите си обезпечат власт, качеството на демокрацията понижава “, разяснява за The Guardian ръководителят на проучването Матейс Родуийн, политолог от университета в Амстердам.

В тазгодишното издание на изследването са разпознати 234 антисистемни партии в цяла Европа, в това число 165 популистки партии – множеството крайнолеви или крайнодесни.

Анализаторите изясняват, че нормално популизмът разделя обществото на противоположни групи като „ чисти хора “ против „ подкупен хайлайф “ и твърди, че всяка политика би трябвало да бъде израз на желанията на хората.

Критиците припомнят, че популистите постоянно подкопават демокрацията, правосъдната система, медиите, правата на малцинствата и други.

Подобни партии към този момент влязоха в ръководството предходната година, в това число в Италия, Финландия и Швеция. А тези, които не са, внезапно покачиха смисъла си. Пример платформата дава с австрийската Партия на свободата и немската AfD, които удвояват каузи си. А новата наклонност може да се разпростре и е Словакия, Полша и Нидерландия, които също са изправени пред избори.

Множество фактори се крият зад тази наклонност, съгласно откривателите, които са изследвали партии, с най-малко едно място или 2% от гласовете за в парламент от 1989 година насам.

Големият проблем за крайнодесните партии постоянно е миграцията. Теми за популизъм бяха и Коронавирус блокадите и имунизациите, климатичната рецесия, цената на живота и войната в Украйна.

От хората, които в този момент гласоподават за крайнодесни,

в никакъв случай не бихте го очаквали: по-възрастни дами, градски гласоподаватели, образованата междинна класа “, изясняват откривателите. 

Те регистрират, че за казуса са отговорни и така наречен систематични партии.

С триумфа им идва съперничеството посред им. Антисистемните и крайнодесните партии към този момент се разделят и множат. Пример е даден с Франция, където бе учредена нова партия, която упрекна Марин льо Пен за за прекомерно мека.

Изследователите на PopuList не вършат електорални прогнози и не е ясно по какъв начин тъкмо ще се развие скокът в каузи на гласовете против властта. Някои анализатори споделят, че опасенията, че Европа „ изпада в крайната десница “, са пресилени. Те споделят, че центърът е по-устойчив, в сравнение с сочат изследванията и изборните резултати.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР