Около два месеца и половина са необходими за доставката и

...
Около два месеца и половина са необходими за доставката и
Коментари Харесай

Кърджали ще е пред еко криза поне до края на лятото

Около два месеца и половина са нужни за доставката и монтажа на ускорителите на пречиствателната станция за отпадните води на Кърджали, които са излезли от строя, съобщи БГНЕС. Преди дни стана ясно, че половината от системите не работят и във всеки един миг цялата пречиствателна станция може да излезе от строя, а водното сдружение няма пари за замяна.

Днес кметът Хасан Азис съобщи, че поема уговорката да ги поръча и заплати, също през днешния ден изпраща писмото с настояването до немския град Дрезден, където е фирмата-производител на въпросните уреди.

„ Ще реша казуса, общината със лични средства ще закупи трите ускорителя и това ще ни коства 60 000 евро. По-важен е обаче въпросът по какъв начин се стопанисват оборудванията и за какво ВиК сдружението е позволило да се стигне до предаварийната обстановка “, уточни Азис.
Еко паника в Кърджали: Пречиствателната станция е в спешен режим Половината от ускорителите са отвън строя, всеки един коства по 60 000 лева
Той акцентира, че представители на водното сдружение са взели участие във всички етапи на строителството на пречиствателната станция и при предаването на обекта в негово притежание е подписан контракт за стопанисване, употреба и поддръжка на системите. Кметът изрази неразбиране за какво въобще казусът с повредата се трансферира върху общината и персонално върху него в случай, че водното сдружение не съблюдава контракта.

„ Освен това държавното присъединяване в сдружението е 51%, за какво то или регионалният шеф не желаят да поемат разноските, а трансферират отговорността за тази занемареност върху общината?”, запита Азис, като по този начин отговори на изказванията на регионалната администрация, че казусът е бил поставян на локалната власт неведнъж без резултат.

Пречиствателната станция за отпадни води е на стойност 25 500 000 лв.. Проектът за водния цикъл мина през 10-годишни проблеми, като станцията беше открита публично на 10 септември 2015 година

Според ръководителя на плана инж. Митко Синабов резултатът от цялото оборудване е най-вече екологичен, защото с помощта на него заустването в река Арда подсигурява непорочност на повърхностните и подпочвените води. Освен това отпада и казусът със замърсяванията на язовир „ Студен бунар “, а оттова и напрежението с Турция и Гърция, където реките Арда, Тунджа и Марица се събират.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР