Около 92 страници от книгата му са от “Парламентарен контрол”

...
Около 92 страници от книгата му са от “Парламентарен контрол”
Коментари Харесай

Освобождават Петър Илиев от СУ заради плагиатство

Около 92 страници от книгата му са от “Парламентарен контрол” на доцент Наталия Киселова
Запазени са даже и неточности от дисертацията на доцент Киселова, открива инспекцията на Етичната комисия

Вид машинация и тежко нарушаване

Адвокатът Петър Илиев, който беше препоръчан от “Има подобен народ” за правосъден и вътрешен министър в поредни проекто-кабинети, а дълго време името му беше спрягано и за министър председател, ще бъде отхвърлен като основен помощник от Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

Това става след мнение на Етичната комисия на Алма матер, в което се споделя, че “в книгата на доктор Петър Илиев “Компетенцията на Народното събрание” е налице плагиатство, при което обилни елементи от непознато произведение - дисертацията “Парламентарен контрол” на Наталия Киселова, е употребявано и показано за авторски труд, без дисертацията да е представена като източник”.

Самият Илиев отхвърляше да е употребил елементи от дисертацията на доцент Киселова в своята книга и дефинира абсурда като опит за “медийното му тричане”. Проверката на Етичната комисия обаче открива друго. А според член 129, алинея 2, т. 2 от Правилника за устройството и активността на Софийския университет (ПУДСУ) откритото по планувания в закона ред плагиатство е съображение за преустановяване на трудовото правно отношение.

От Етичната комисия се базират и на член 58, алинея 4 от Закона за висшето обучение, съгласно текста на който “членовете на университетския състав се освобождават от служба със заповед на ректора при потвърдено по открития ред плагиатство в научните трудове”.

“При дословното следване на текста на дисертацията са се запазили даже и такива неточности като “pal excellence” (правилното изписване е par excellence, б. р.) на с. 83 от дисертацията, появяваща се и на с. 74 от книгата”, се споделя още в мнението на Етичната комисия, която е сравнила книгата на Илиев с дисертацията на доцент Киселова.

Комисията установи още, че “дисертационният труд на доцент Киселова не е упоменат нито в ревюто, нито в библиографията към книгата на Петър Илиев”.

Резултатите от сравнението на към 135 страници от дисертацията на доцент Киселова, състояща се от 345 страници - без приложенията и библиографията, с към 92 страници от книгата на Петър Илиев от 697 страници, както и фактът, че дисертационният труд на Киселова не е представен в книгата и не е включен в библиографията към нея, дават съображение на Етичната комисия да удостовери съществуването на плагиатство от страна на Илиев.

Плагиатството е тип машинация, заради което е считано за тежко нарушаване на научноизследователската нравственос, неприемливо като действие и държание на член на академичната общественост, се споделя още в мнението на Етичната комисия, която е работила по проблема 45 дни.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР