Около 90 хиляди са българите, болни от коварния вирус хепатит

...
Около 90 хиляди са българите, болни от коварния вирус хепатит
Коментари Харесай

90 хил. българи имат хепатит С, само 10% го знаят

Около 90 хиляди са българите, заболели от подлия вирус хепатит C. Но едвам 10% от тях знаят това, тъй като заболяването протича без признаци, заяви бТВ.

От 20 години Мария Петрова страда от нелечимата вирусна зараза Хепатит Б, която нападна и поразява черния дроб. Заради неналичието на признаци, тя постоянно следи равнището на инфекцията. Но на следващите проучвания през 2014 година чува още една тежка диагноза - хепатит C.

Според нея може да се е заразила или от колоноскопия във Втора градска или от сирийски ортодонт, при който е вадила зъби и правила долна протеза. „ Много се уплаших. Казах си – в този момент с тия два хепатита. Пък ми се живее като на всеки човек”, показа Мария.

Тази година тя съумява да получи революционната терапия без интерферон, която отстранява вируса за няколко седмици. В момента е на лекуване. Само на първия месец без медикаменти не е имала вирус в кръвта си.

Пациенти като Мария постоянно схващат инцидентно, че са инфектирани. Инфекцията няма признаци, а малко са хората, които знаят, че тя се предава най-вече по кръвен път.

Липсата на осведоменост води и до плашеща настройка на българите към вируса. Това сочи национално допитване на Сдружението за битка с хепатита.

„ За 20% от хората, в случай че схванат, че имат сътрудник с хепатит C, заявяват, че ще го заобикалят и няма да контактуват с него. Това е върхът на айсберга, който демонстрира стигмата за хепатита. Много хора не са наясно по какъв начин се предава”, показва Силвана Лесидренска, Сдружение за битка с хепатита „ ХепАктив”.

Въпреки че лекуване има, проблемите не престават. Защото болните не могат да бъдат открити.

„ За страдание към момента няма значими промени във връзка с това да се сътвори дългокоментираната скрийнинг стратегия. Това е нещо, което СЗО ни предизвиква да го вършим, само че в България към момента е единствено мираж”, добави Лесидренска.

Но съгласно доцент Мариета Симонова България напредва в лекуването на хепатита и изненадващо - не сме на последно място в европейските ранглисти. Откриваме я на международен конгрес в Париж.

„ Страната ни е една от двете източни страни, която няма рестрикции за лечението на хепатит C. Все още рестрикции съществуват даже в някои западни страни, до момента в който в България няма такива рестрикции, което е огромен триумф за нас”, безапелационна е доцент Мариета Симонова от Клиниката по гастроентерология във ВМА.

Въпреки това надали ще реализираме задачата на СЗО хепатит C да бъде отстранен до 2030 година Нещо, с което Австралия ще се похвали. За последните две години там са излекувани над 16 хиляди пациенти, а у нас – единствено 2 хиляди.

„ Австралия в действителност е на път да отстрани вируса и си има аргументи за това. Първо - имаме национална тактика за елиминирането му. Второ - множеството хора с хепатит C към този момент са открити и диагностицирани, тъй като имаме дейна скрининг стратегия още от 90-те”, показва проф. Грегъри Дор от St Vincent's Hospital в Сидни.

В Париж в университетска болница „ Кошен”, където повече от 50 години работи проф. Боян Христофоров - водещ академик и експерт по вътрешни заболявания. Тук болните от хепатит C са по-малко от половин % от популацията.

„ Франция се намира много високо, тъй като са решили като в целия свят, да лекуват всички хора, които носят вируса. Засега поради тежкия интерферон и поради високите цени на новите медикаменти, се даваше лекуване единствено на тези, които имат фиброза”, изясни проф. Христофоров.

Скоро във Франция и персоналните лекари ще могат да предписват лекуването. Това е съветът на проф. Христофоров и към България – да се прави скрийнинг, освен систематично. Един джипи като срещне пациента, може да му мери холестерола, само че би трябвало да търси и вируса C.

Проф. Крум Кацаров от ВМА разяснява, че скрининговата стратегия е ключ към лекуването на пациентите до 2030 година. „ Така че, всичко зависи от това каква стратегия ще вкараме и дали изобщо ще има стратегия.”

„ Това е тежко заболяване с доста средства, които би трябвало да вложи страната за моето лекуване, тъй че би трябвало да се мисли и в обществен проект, да щадим Здравната каса. И единствено профилактиката е пътят. Само профилактиката – да отидат, да се изследват, да видят какво е. На всички може да се случи. На мен изведнъж ми пристигна, изведнъж!”, безапелационна е пациентката Мария Петрова.

В международен мащаб - към този момент 3 милиона души с хепатит C са излекувани с новата терапия.

У нас можете да се изследвате гратис за Хепатит B и Ц в Центъра за полово здраве в София.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР