Около 90 000 военнослужещи ще участват в най-мащабното учение на

...
Около 90 000 военнослужещи ще участват в най-мащабното учение на
Коментари Харесай

НАТО се готви за нападение над Русия: 90 000 военнослужещи започват учение

Около 90 000 военнослужещи ще вземат участие в най-мащабното обучение на НАТО от десетилетия насам, известно като " Непоколебим бранител 2024 " (Steadfast Defender 2024), което ще стартира идната седмица и ще продължи до месец май, съобщи през днешния ден американският военачалник Крис Каволи, представен от Ройтерс.

" Алиансът ще показва способността си да укрепи евроатлантическата зона посредством трансатлантическо напредване на сили от Северна Америка ", съобщи американският военачалник пред кореспонденти в Брюксел след двудневна среща на началниците на защитата на страните членки. По думите на Каволи войските ще дойдат от съдружниците от НАТО и Швеция.

Според информация, получена през днешния ден от ДПА, сюжетът на учението е съветско нахлуване на съюзническа територия, което задейства член 5 от Северноатлантическия контракт, съдържащ обещанието за групова защита. Член 5 е бил задействан единствено един път, след офанзивите на " Ал Каида " против Съединените щати на 11 септември 2001 година.

През 2018 година бяха извършени най-големите учения на НАТО след края на Студената война. Те се организираха най-вече в Норвегия и в тях участваха към 51 000 бойци, напомня Българска телеграфна агенция.

Франция пое за една година командването на многонационални сухопътни сили на НАТО, наброяващи до 120 000 души, които ще бъдат разполагани при положение на нужда в нейни страни членки. Това стана през днешния ден на гала в Лил, съобщи Франс прес.

Генерал-лейтенант Еманюел Голен, пълководец на френския Корпус за бързо реагиране, основан в северния град Лил, получи от турския бригаден военачалник Бирол Арслан флага, символизиращ предаването на командването, което е в действие от началото на януари.

" Войната в Украйна... ни припомня, че би трябвало да сме подготвени, подготвени да вложим цялата си мощ в нашите групови старания за въздържане, с цел да възпрем нашия зложелател, нашия съперник, да не нарушава мира ", акцентира военачалник Голен на церемонията, предупреждавайки, че " всичко е допустимо, даже и немислимото ".

Френският Корпус за бързо реагиране има към 450 бойци от 14 националности. Това е единственият многонационален щаб на армията, действен и кадърен за разрастване, който извършва задачи за Франция, НАТО и Европейския съюз.

През 2022 година Корпусът към този момент беше поел командването на силите за реагиране на Организацията на Северноатлантическия контракт, когато той наброяваше 20 000 души.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР