Около 90 000 души са били разселени в Мианмар поради

...
Около 90 000 души са били разселени в Мианмар поради
Коментари Харесай

Около 90 000 души са разселени поради конфликта в Мианмар: ООН

Около 90 000 души са били разселени в Мианмар заради засилващия се спор сред военните управници на страната и алианс от етнически въоръжени групи, заяви Организация на обединените нации.

„ Към 9 ноември съвсем 50 000 души в северен Шан бяха принудени да се разселят “, сподели Службата на Организация на обединените нации за съгласуваност на филантропичните въпроси (OCHA) в актуализация в петък.

Продължавайте да четете

лист от 3 елементаСеверната атака внася „ нова сила " в съпротивата на Мианмар против преврата Снимки: В по-спокойния Аяравади на Мианмар Летуей се завръща с принуждение Военният режим на Мианмар споделя, че северните боеве могат да разделят страната завършек на списъка

Още 40 000 души са били разселени от началото на ноември от конфликти сред военните и техните съперници в прилежащия район Сагаинг и щата Качин, добави OCHA.

Преди две седмици Алиансът на трите братства, един от най-мощните етнически въоръжени съюзи в Мианмар, стартира координирана офанзива против дузина военни постове в северен щат Шан, който се намира на източната граница на страната с Китай, и завладя граничния град на Чин Шве Хау.

Офанзивата е най-сериозният тест за генералите, откогато завзеха властта от определеното държавно управление на Аун Сан Су Чи през февруари 2021 година

В изказване на Алианса на трите братства се показва, че се стреми да пази територия против военни нахлувания в Мианмар, да изкорени „ потисническата военна тирания “ и да се бори с онлайн измамите по границата.

В четвъртък Myint Swe, назначен за президент на Мианмар след преврата, сподели на съвещание на Съвета за национална защита и сигурност в страната, че „ в случай че държавното управление не ръководи дейно случаите, протичащи се в граничния район, страната ще бъде разграничена на разнообразни елементи ”.

Според OCHA съвсем всички хора, които са били разселени от началото на спора на 26 октомври, търсят леговище в религиозни комплекси. Няколко са влезнали в съществуващи обекти за вътрешно разселени лица (ВРЛ).

Органът на Организация на обединените нации предизвести, че нарушен превоз, връзки и други услуги попречват филантропичните реакции на боевете.

„ Продължаващите военни дейности, съчетани със съществуването на контролно-пропускателни пунктове, затворени пътища и структурни вреди на мостове, съществено лимитират способността на филантропичните организации да доближават до засегнатите хора, да правят инспекция на потребностите и да транспортират жизненоважни доставки “, сподели OCHA.

Насилието също провокира угриженост в Пекин, който оказва напън върху армията на Мианмар да се оправи с престъпността в граничната зона. Китай поддържа вложения на стойност милиарди долари в енергийна инфраструктура в отдалечения регион на Мианмар.

След преврата Пекин продължи да се ангажира дипломатически с военните, като в същото време служи като един от най-големите си снабдители на оръжия.

Джейсън Тауър, шеф на Мианмар в Института за мир на Съединените щати (USIP), сподели пред Al Jazeera, че Китай е посочил „ възходяща подготвеност … да покаже мускули, с цел да повлияе на всички участници, участващи в революцията или спора в Мианмар ” след преврата.

„ Важно е да разгледаме деликатно по какъв начин Китай ще употребява това въздействие “, сподели той.

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР