Хиляди обезсърчени мигранти са блокирани в Нигер поради затварянето на границите след преврата

...
Около 7000 африканци, отказали се да мигрират към Европа, са
Коментари Харесай

Около 7000 африканци, отказали се да мигрират към Европа, са блокирани в Нигер след преврата миналия месец в който членове на президентската гвардия свалиха от власт демократично избрания президент на западноафриканската нация

BySAM MEDNICK Associated Press 22 август 2023 г., 23:02

NIAMEY, Нигер -- След три месеца пресичане на пустинята и след това гледане как други мигранти умират в морето в неуспешния си опит да достигне Европа, Сахр Джон Ямбасу се отказа от преминаването през Средиземно море и реши да се върне у дома.

29-годишният мъж от Сиера Леоне достигна Нигер през юни при пътуването си на връщане, но служители на ООН казаха, че трябва да изчака пълните мигрантски центрове да се изпразнят, преди да може да бъде репатриран.

След това бунтовни войници свалиха президента на Нигер няколко седмици по-късно, което доведе до регионално напрежение и затваряне на границите. Ямбасу беше хванат в капан.

Той е един от близо 7000 обезсърчени мигранти, опитващи се да се приберат другаде в Африка, които според оценките на ООН са блокирани в Нигер от края на юли, когато членове на президентската гвардия свали от власт демократично избрания президент на страната Мохамад Базум. Хунтата на Нигер затвори въздушното си пространство, а страните от региона затвориха граничните пунктове като част от икономически санкции и санкции за пътуване, което затрудни напускането на хората.

Нигер е важен маршрут както за Африканците, които се опитват да стигнат до Либия като отправна точка за прекосяване на Средиземно море към Европа, и тези, които се връщат по домовете си с помощта на ООН.

Ямбасу и други като него не са сигурни кога ще могат да напуснат.

„Чувствам се тъжно, защото това е страна, към която не принадлежа. Не е лесно“, каза Ямбасу.

Разказвайки историята си, той каза, че е напуснал Сиера Леоне през юни поради политически вълнения и се е надявал да стигне до Германия. Той се вози из региона до пристигането си в Либия, където се качи на лодка с около 200 други мигранти. Лодката прекара дни в морето, като някои хора загинаха на борда, преди да бъде заловена от бреговата охрана на Либия и върната обратно в Либия.

Това му беше достатъчно и той се отправи към дома си. Подпомогнат от хуманитарни групи, той стигна до Нигер, но не можа да стигне по-далеч.

U.N. служители изчисляват, че около 1800 в затрудненото положение на Ямбасу живеят по улиците на Нигер, тъй като центровете, управлявани от Международната организация по миграция, са твърде пренаселени, за да приемат повече. Центровете държат около 5000 души, които се опитват да се приберат у дома.

Агенцията на ООН е помагала на приблизително 1250 души месечно да се върнат в страните си тази година. Но затварянето на границите и въздушното пространство го принуди временно да спре връщанията и сега центровете му са задръстени с 14% над капацитета, каза Паола Пейс, изпълняващ длъжността временен началник на мисията на агенцията в Нигер.

„Тази ситуация създава предизвикателства за мигрантите, тъй като мигрантите, които остават в тези центрове, могат да изпитат повишен стрес и несигурност с ограничени перспективи за доброволно връщане и вече претъпкани съоръжения“, каза тя.

Пейс се тревожи, че забавянето на транзитното преминаване на африканци, които искат да се приберат у дома, може да увеличи експлоатацията на уязвими хора от трафиканти и контрабандисти, които обикновено се фокусират върху лица, опитващи се да мигрират към Европа.

Приютите помагат на хора, които се прибират у дома, вместо на бъдещи мигранти, които се насочват към Европа - северен поток, при който повече от 100 000 пресичат централната Средиземно море до Италия досега тази година, според италианското вътрешно министерство.

COOPI, италианска група за помощ, която предоставя подслон на мигранти в северния град на Нигер Асамакка близо до границата с Алжир, каза, че след преврата още 1300 души са влезли в центъра му, опитвайки се да се върнат у дома.

COOPI помага на ООН да приема хора, но предупреди, че ще остане без храна и вода, ако границите не се отворят скоро.

Не само мигрантите не могат да напуснат, но и групите за помощ не могат да внесат храна и медицински консумативи.

Морена Зучели, ръководител на мисията на COOPI в Нигер, каза, че има достатъчно хранителни запаси, за да стигне до края на август и финансирането ще изтече в края на септември.

„Ако ситуацията не се промени... не можем да гарантираме, че нещата ще продължат да работят“, каза тя.

Преди преврата Нигер работи с Европейския съюз в опит да забави потока от мигранти на север към Либия и Алжир. Беше планирано ЕС да предостави повече от 200 милиона долара на Нигер, за да му помогне да се справи със сигурността, социално-икономическите и миграционните предизвикателства.

Не е ясно доколко новите военни лидери ще сътрудничат с ЕС, който сега замрази помощта за Нигер. Анитта Хипер, говорител на Европейската комисия, не можа да каже във вторник дали сътрудничеството в областта на миграцията е спряно, като каза само, че ЕС ще продължи да „наблюдава и оценява ситуацията“.

Momo Kmulbah е друг от онези, които се опитват да се върнат у дома, за него в Либерия. Казва, че много от тях няма къде да се обърнат за помощ. Той казва, че служители на ООН са му казали да бъде търпелив.

36-годишният мъж е спал на тротоара в столицата на Нигер, Ниамей, с двете си дъщери и жена от юни и те просят храна.

„Децата ни нямат храна за ядене. Чувствам се объркан, когато се събудя сутрин“, каза Кмулба.

___

Авторите на Associated Press Рената Брито в Барселона, Испания, и Лорн Кук в Брюксел, Белгия , допринесе за този доклад.

___

Следете отразяването на AP за глобалната миграция на https:// apnews.com/hub/migration

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР