Около 65-70% от сградите у нас са некачествено санирани. Това

...
Около 65-70% от сградите у нас са некачествено санирани. Това
Коментари Харесай

Скандално: Около 65-70% от сградите у нас са некачествено санирани

Около 65-70% от постройките у нас са некачествено санирани . Това разгласи пред „ БНР “ проектант Стефан Цонев

От Алианса за висока строителна просвета са направили инспекция по какъв начин е била сложена топлоизолацията при безплатното саниране . То обхвана 2000 здания и за него бяха дадени 2 милиарда лв. от държавния бюджет. 

Тази инспекция е открила голям брой недостатъци . Арх. Цонев означи, че това е една добра концепция, която обаче е била побългарена. Очакванията са и, че при новия стадий на безплатното саниране на здания ще стане безусловно същото. 

Проверката е била осъществена в разнообразни сгради в Бургас, Велико Търново, Горна Оряховица, Видин и София

Арх. Цонев изясни, че не е допустимо да се обзет всички 2000 здания, попаднали в програмата за гратис саниране. Но в цялата страна дефектите, които се откриват, са идентични . Освен това липсва нужният надзор и целият развой просто се е формализирал. 

Дефектите стартират още от документите преди осъществяването на самото саниране. След това обгръщат строителния развой. Там най-често компанията, която е спечелила, е трансферирала по-късно активността на втора или даже на трета компания. Това обаче опонира на договорите, подписани с Министерство на регионалното развитие. 

В същото време няма нито една наложена глоба по тази линия . А най-потърпевши са хората, които търпят вредите от осъщественото некачествено саниране. Единственото, което се вижда, са едни красиви фасади, само че те скриват действителните недостатъци, изясни още проектант Цонев. 

Докладът, който се приготвя след осъществяването на инспекциите, ще бъде изпратен на Министерство на регионалното развитие, само че и на прокуратурата и даже на Европейската комисия /ЕК/. 

Пламен Янев пред Искра.бг: Министерство на вътрешните работи изпрати преписката за обгазяването в Карнобат на прокуратурата!

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР