Около 560 000 пътувания се очакват около Коледа и Нова

...
Около 560 000 пътувания се очакват около Коледа и Нова
Коментари Харесай

Близо 560 000 българи на път за празниците

Около 560 000 пътувания се чакат към Коледа и Нова година. 60 000 от тях ще са в чужбина, а останалите половин милион - в България.

Освен зимните, най-търсени ще бъдат балнео и спа курортите, вилите и къщите за посетители. Това разяснява шефът на Института за разбори и оценки в туризма (ИАОТ) Румен Драганов в ефира на БНР.

По думите му най-търсени са хотелите от по-висока категория, в който обаче цените през този сезон ще скочат с до 17 %.

" Това повишаване важи до началото на зимния сезон. Ако погледнем в огромните планински курорти, те резервират цените или са с леко са с леко увеличени до 18 декември. След това няма оповестени цени ", разяснява той.
свързани новини1595преди 57 минути
Драганов добави, че решаващо ще бъде повишаването на енергоносителите - тока, петрола, газта и по какъв метод те биха се отразили на туризма.

Според статистиката на ИАОТ цените могат да се усилят с 40 - 50 на 100 в местата с по-голям енергоизточник като лифтовете. По отношение на хотелите и заведенията за хранене цените не се чака да се покачат повече от тези 11%-17 %.

Драганов добави, че се резервира наклонността българите да избират да пътуват по празниците до близки страни като Гърция, Турция, Сърбия и Македония, а също и до по-топли дестинации - Северна Африка, Карибският басейн и Дубай. Очакванията са през празничните почивни дни България да бъде посетена от към 120 000 чужденци.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР