Около 50 процента от жителите на доспатските села Црънча и

...
Около 50 процента от жителите на доспатските села Црънча и
Коментари Харесай

50% от жителите на тютюнопроизводителни родопски села работят в чужбина

Около 50 % от жителите на доспатските села Црънча и Бръщен са гурбетчии, осведомят от кметствата. Трудовата миграция визира в по-голяма степен родопските села, за които тютюнопроизводството е било главен занаят от десетилетия. Все по-малко тютюнопроизводители и увеличаващ се брой на гурбетчиите се следи като трайна наклонност в с. Црънча съгласно кмета Юли Делибашев.

Гурбетчиите от района се заселват за сезонна или непрекъсната работа в Англия, Шотландия, Испания, Португалия, Холандия, Германия, а фамилии от Црънча и Бръщен от години са останали оттатък океана в Съединени американски щати. Вълната на заминаващи служащи от родопските села се ускорява всекидневно в интервала от февруари до пролетта.

В Црънча остават единствено децата и възрастните, за които е късно да търсят прехранване зад граница, изясняват от кметството. Едва 3 фамилии в селото ще отглеждат тютюн през тази година, а предстоящите добиви са към 2 тона от цигарената суровина.

Тютюнопроизводителите в региона на Доспат са намалели в пъти, а занимаващите се с развъждането на никотиновата просвета са най-вече в пенсионна възраст.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР