Около 50 години бяха нужни на компютрите, за да детронират

...
Около 50 години бяха нужни на компютрите, за да детронират
Коментари Харесай

Почти като човек: Защо обучават изкуствения интелект да допуска грешки

Около 50 години бяха нужни на компютрите, с цел да детронират индивида от шахматния фундамент. Всеки стандартен смартфон през днешния ден може да прави ходове на шахматната дъска, които провокират възторг  сред гросмайсторите. Но една стратегия за изкуствен интелект отстъпи няколко крачки назад, с цел да оцени по какъв начин играят елементарните хора - с груби неточности и пропуски.

Тази стратегия, известна като Maia, употребява усъвършенствания изкуствен интелект, който е в основата на най-хубавите стратегии за шах. Но вместо да се учи да " нокаутира "  противника на дъската, тя предвижда ходовете на човек, в това число неверните.

Професорът от Корнел Джон Клайнберг, който управлява развиването на Maia, споделя, че това е първата стъпка към основаването на изкуствен интелект, който по-добре схваща човешката склонност към грешки. И има вяра, че с помощта на това той ще може да взаимодейства по-добре с хората, да вземем за пример, да ги учи, да им оказва помощ или даже да договаря.

Според Клайнберг  едно от вероятните приложения на подобен вид изкуствен интелект е в опазването на здравето . Система, която планува неточности, може да образова лекарите да четат медицински изображения или да установяват подправени изводи. „ Един от методите  да се оказва помощ на лекарите да слагат диагноза въз основа на медицински изображения е да търсят тези изображения, за които системата планува високо равнище на противоречие. “, споделя той.

Клайнберг взема решение да се концентрира върху шаха, тъй като това е една от първите области, в които машинният разсъдък побеждава хората. „ Това е нещо като идеална система за тестване на логаритми, нещо като модел на доминиране на AI. “, споделя той. 

Програмата може да надвиши сферата на шахмата. Освен игрите, стратегиите за изкуствен интелект, които схващат човешкото държание, биха могли да оказват помощ на фирмите да избират тактичност на договаряния. Могат да се основават стратегии и роботи, които предсказват човешки дейности или държание.

Професорът от университета в Касел Матиас Солнер, който учи изгодите от AI за офис чиновниците, споделя, че е от решаващо значение за такива системи да се държат като човек, само че е още по -важно хората да схванат по какъв начин работят такива системи с изкуствен интелект. Ако системата работи едва и необяснимо, това може да попречи на нейното внедряване.

По материали от Wired / Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР