Около 5 часа продължи заседанието на Тристранния съвет. По принцип

...
Около 5 часа продължи заседанието на Тристранния съвет. По принцип
Коментари Харесай

Пламен Димитров, КНСБ: Съгласието по бюджетите е с много въпросителни и условия

Около 5 часа продължи съвещанието на Тристранния съвет. По принцип се получи преобладаващо единодушие по бюджетите на НЗОК, ДОО и държавния бюджет, само че с доста въпросителни и условия. Тези условия слагаме и ние и други организации, сподели в студиото на " Още от деня " президентът на КНСБ Пламен Димитров.

По държавния бюджет КТ " Подкрепа " не са съгласни.



Според Димитров КНСБ считат, че бюджетът за Здравната каса е добър - с 900 млн. повече от предходната година. С гаранции, че ще бъдат достигнати равнищата за стартови заплати на медицинските сестри от 1500 лева и 2000 лева на лекарите до края на годината. Предвидено е и нарастване на заплатите и работещите в самата каса, парите от доболничната помощ са повече.

За бюджета на ДОО, Димитров счита, че 12% нарастване на пенсиите не стига, само че е нещо положително.

" Нашите условия да го подкрепим е оптималният застрахователен приход да пораства - да стигне 500-600 лева, с цел да може съотношението сред оптималния приход и оптималната пенсия да отразява междинния коефициент на заменяне. Но на този стадий изискването не е признато. Не може оптималната пенсия да е равна на оптималния приход, това състояние е ненормално ", сподели Димитров.

Второто изискване на КНСБ е минималното обезщетение за безработица от 18 лева да стане 23 лева дневно. Финансовият министър Асен Василев е споделил, че това си коства да бъде разисквано и Димитров се надява предлагането да мине сред първо и второ четене в Народно събрание.

За държавния бюджет за 2023 би трябвало да има единодушие, че трите % недостиг могат да бъдат реализирани, сподели още Пламен Димитров.

Според него са нужни още 167 млн. за заплати, които могат да бъдат открити елементарно без да се пипат налози и осигуровки.

В радиото няма три месеца нарастване на заплатите, организациите в Министерство на земеделието - също би трябвало да получат своите нараствания, както и в опазването на здравето.

" Ще намерим метод, с митинги включително, да покажем, че тези хора ще получат парите си ", сподели Димитров.

По отношение на 100% дял за държавните предприятия, Пламен Димитров съобщи, че финансовият министър не е подготвен да се върне на 50% дял на БЕХ, което за тях е съдбовно.

" В системата на енергетиката ще имаме съществени проблеми - катаклизми ", сподели президентът на КНСБ.

Той счита, че тези пари към този момент са взети, тъй като на 30 юни се заплаща дивидента.

" Има и спомагателни благоприятни условия за събираемост, вместо да пипаме парите на българската енергетика ", безапелационен е Пламен Димитров.

Според него има доста недостатъци в бюджета, само че те могат да бъдат оправени сред първо и второ четене.

Допълни още, че не е обсъждан през днешния ден Бюджет 2024.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР