Около 4500 учители се очаква да се пенсионират през идните

...
Около 4500 учители се очаква да се пенсионират през идните
Коментари Харесай

Около 4500 учители ще се пенсионират през следващите две години

Около 4500 учители се чака да се пенсионират през идните две години в страната. Това разяснява в Русе ръководителят на Синдиката на българските учители /СБУ/ Янка Такева. Тя изясни, че с увеличението на учителските заплати се регистрира и повишение на интереса към специалността.

По думите ѝ, в този момент растежът на младите учители в просветителната система е 18 %. Тази година работа са почнали 2500 млади педагози.

Такева изясни, че се провеждат срещи с магистри и бакалаври от висшите учебни заведения, които приключват и получават учителска дееспособност. По думите ѝ, в случай че преди пет години от випуск с 18 студенти двама желаят да бъдат учители, то в този момент единствено двама не желаят, а 18 желаят да работят в образователно заведение.

Заместник-министърът на образованието Таня Михайлова изясни, че междинната възраст на учителите в образованието понижава - към този момент е под 50 години. Преди време тя е била 52-53 години.

" Опитваме се да притеглим най-хубавите наши възпитаници за тази специалност. За да си добър преподавател, би трябвало да имаш огромен заряд ", сподели Михайлова.

В Русе Михайлова и Такева вземат участие в национално заседание на специалистите в областта на професионалното обучение, чийто хазаин е началникът на Регионалното ръководство на образованието Росица Георгиева.

Михайлова изясни, че по последни проучвания се вижда смяна на настройките към професионалното обучение. Според нея то е неограничаващо обучение, има опция за подвижност, като можеш незабавно да се реализираш.

Михайлова сподели още, че е значимо и следенето на завършващите професионално обучение. Това е един от индикаторите за качеството на образование. Тя уточни, че по план в този момент се работи в три пилотни области в страната.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР