Около 400 туристи, блокирани в подножието на Мачу Пикчу заради

...
Около 400 туристи, блокирани в подножието на Мачу Пикчу заради
Коментари Харесай

Стотици евакуирани от Мачу Пикчу в Перу, броят на жертвите на протестите расте

Около 400 туристи, блокирани в подножието на Мачу Пикчу поради размириците в Перу, които взеха от декември насам към този момент 46 жертви и не престават в столицата, бяха евакуирани през вчерашния ден от управляващите, които затвориха фамозния археологически обект от епохата на инките, съобщи Франс прес.
Още по темата
Вчера следобяд 418 туристи от страната и чужбина бяха трансферирани от село Мачу Пикчу до Куско - столицата на инките и туристическа столица на Перу, разгласи министерството на туризма в " Туитър ".

Ведомството разгласява фотография на трен, който свързва двете селища, и друга - на туристите, транспортирани с него. До Мачу Пикчу може да се стигне единствено пешком или с този трен. Пискаучо е най-близкото село до Мачу Пикчу, обвързвано железопътната мрежа.

Туристите бяха блокирани до обекта от няколко дни, защото протестиращите повредиха стоманения път. Чужденци от целия свят се бяха записали в петък в описи за евакуация.

Вчера сутринта управляващите оповестиха затварянето на мрежата от пътеки на инките и цитаделата Мачу Пикчу заради обществената обстановка и в полза на сигурността на посетителите, се споделя в известие на министерството на културата. През декември към 300 туристи към този момент бяха блокирани до Мачу Пикчу, преди да бъдат евакуирани със специфичен трен, в който имаше и железничари, които да ремонтират релсите под надзора на правоприлагащите органи.

Внушителната крепост на инките е основна туристическа атракция, която притегля повече от милион гости годишно, само че броят им напоследък беше намалял поради коронавирус рестриктивните мерки.

Туризмът, който е жизненоважен за стопанската система на Перу, обезпечава сред 3 и 4 % от Брутният вътрешен продукт и подсигурява претовареност на перуанци от всички обществени пластове, отбелязва Агенция Франс Прес.

Вчера сутринта от раните си, получени предния ден, умря още един стачкуващ. Той е потърпевш при конфликти с полицията в южния регион Пуно, покрай границата с Боливия.

Около 46 души са били убити до момента в няколкоседмичните конфликти, а други девет са станали жертва на пътни произшествия, свързани с барикадите, издигнати по време на митингите.

Алфонсо Баренечеа от отдела на прокуратурата за предварителна защита на престъпността сподели за локално радио, че в Националния университет " Сан Маркос " в Лима са задържани 205 души за нелегално влизане на територията на кампуса и хипотетична кражба на електронни устройства. Късно в петък група маскирани протестиращи нахлуха в кампуса и отстраниха защитата, откакто лишиха от чиновниците бронирани жилетки и персонални защитни средства, разгласи висшето учебно заведение.

Във видеоклипове, публикувани онлайн, се вижда по какъв начин бронирана кола разрушава врата в столичния академични комплекс, с цел да отвори път на силите за сигурност.

Протестите, започнаха да раздрусват Перу, откакто през декември някогашният президент Педро Кастильо беше отхвърлен. Той се опита да разпусне законодателния орган, с цел да избегне процедура по импийчмънт.

Безредиците, които до тази седмица бяха съсредоточени в южната част на Перу, накараха държавното управление да разшири изключителното състояние до още 6 района, ограничавайки някои цивилен права.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР