Около 40 съкратени от Мини Бобов дол миньори се срещнаха

...
Около 40 съкратени от Мини Бобов дол миньори се срещнаха
Коментари Харесай

Съкратени миньори плашат с протести заради отнети права

Около 40 съкратени от Мини " Бобов дол " миньори се срещнаха през днешния ден в Кюстендил с омбудсмана Мая Манолова. Поводът са признати неотдавна промени, които лишават съкратените подземни служащи от право на по-ранно излизане в пенсия като служащи от първа категория труд, съобщи Българска телеграфна агенция.

Омбудсманът Мая Манолова, която беседва с някогашните миньори, посочи пред публицисти, че става въпрос за промени, направени с бюджета на държавното публично обезпечаване. Тя уточни, че измененията са направени в края на ноември, в преходните и спомагателните разпореждания на Кодекса за обществено обезпечаване.

Преди измененията, неотдавна обнародвани в Държавен вестник, е било допустимо подземните служащи да се пенсионират, откакто са набрали нужния брой точки (90), били са съкратени и имат навършени 45 години.

След измененията те ще би трябвало да навършат 60 години, с цел да излязат в пенсия, описаха миньори. Те прецизираха, че смяната в законодателството визира над 500 души единствено от бобовдолските мини.

Участвалите в срещата някогашни служащи обявиха, че в случай че не бъде върнато остарялото състояние, готвят митинги пред Народното събрание.

Според Манолова нито на съвещанията на бюджетната и на обществената комисия, нито в залата на първо и второ гласоподаване някой от депутатите е коментирал предлагането. Никой не е предложил то да отпадне или показал причини, с които то да бъде признато. Нито синдикати, нито депутати от всички цветове са обърнали внимание, текстът се е " промушил или просто са го проспали ", сподели Манолова.

Тя добави, че не приема метода, при който без предизвестие се лишават права на хората, за коледен подарък, без да ги осведомят, в последния миг, лишавайки ги от това, което до през вчерашния ден им се е полагало.

Омбудсманът сподели още, че се е свързала със обществения министър и с шефа на Национален осигурителен институт, с народни представители и с представители на синдикатите.

Тя е поискала среща с шефа на Национален осигурителен институт Ивайло Иванов, на 28 декември, в която ще вземат участие и част от засегнатите от бобовдолските мини. Манолова добави, че ще приготви и нови законодателни текстове, с които да убеди депутатите от районите, където има мини, да ги поддържат, с цел да защитят миньорите.

" Няма друга причина заради която да работиш подземен за 600 лева, при рискови условия, без да ползваш други привилегии, които да компенсират тежкия физически труд, при неприятни условия. Една от обезщетенията е точно пенсионирането ", сподели Манолова.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР