Около 40% от българите виждат умерен риск от употребата на

...
Около 40% от българите виждат умерен риск от употребата на
Коментари Харесай

38% очакват по-лоша 2024 г., почти една пета 18% са оптимисти за по-добра година

Около 40% от българите виждат сдържан риск от използването на нуклеарно оръжие, а 26% се тормозят, че рискът е висок. 12% не виждат риск, а останалите не могат да преценяват. Това сочат данните от ежегодното световно проучване " В края на годината " на международната Асоциация " Галъп интернешънъл ".
Прочетете още
Изминалата година не е довела до обилни промени в публичните настройки по този индикатор, въпреки че е доловимо известно утешение, показват социолозите.

Близостта на спорове до нашата страна очевидно не разрешава оптимизъм за международния мир. 9% у нас чакат по-мирна година, a 46% чакат по-проблемна. Една трета от запитаните българи считат, че 2024 година ще е същата в подтекста на мир и война.

Данните демонстрират, че българите ясно се числят към Запада в своите настроения - по-малко оптимизъм и вяра за разцвет и повече паники за мира и бъдещето.

В края на 2023 г. мнозинство от запитаните у нас (38%) чакат по-лоша 2024 година, около една пета (18%) са оптимисти за идващите 12 месеца, а 31% чакат новата година да е същата като отминаващата. Останалите не могат да преценяват. В рамките на година у нас са намалели и оптимистите и песимистите - за сметка на каузи на тези, които не чакат особени промени.
 Снимка 647500
Източник: Галъп интернешънъл

Очаквания за стопански разцвет имат една десета от българите. Половината от запитаните (49%) чакат компликации, а 29% не чакат промени в икономическото състояние. Останалите не могат да преценяват. Така обичайният скептицизъм за стопанската система в страната се резервира, само че делът на песимистите (макар и висок) понижава с 11 пункта в границите на година. Оптимистите се резервират в същите дялове за година.

Мнозинството по света чака проблематична, а не мирна 2024 година. 8 от всеки 10 жители от всички континенти се опасяват от евентуална нуклеарна война. Мнозинството също по този начин чака стопански компликации за идната година.

Всеки четвърти по света чака по-мирна 2024 година, само че двама от всеки петима чакат противоположното - по-конфликтна година. Почти всички останали чакат годината да е същата като предходната. Така, паниките несъмнено доминират. Очевидно, войните в Украйна и Газа отключиха повече страхове по света, регистрират социолозите.

В самата Украйна 26% чакат по-мирна година, а 33% - година с повече компликации. 36% чакат 2024 да е същата като 2023 година Останалите не могат да преценяват. В Русия настройките са: 12% чакат повече мир, 35% по-проблемна година, а 29 на 100 чакат годината да е същата.

Западът като цяло наподобява кахърен. На противоположния полюс се открояват страни от международния юг и изток, с образци като Афганистан и Индонезия, където дяловете положителни упования във връзка с войната и мира доближават до 68%.
 Снимка 647501
Няма забележителен спад в страховете от нуклеарна опасност тази година. Две пети от запитаните в този момент виждат висок риск от потреблението на нуклеарно оръжие. Почти същият дял виждат сдържан риск, а единствено 14% не виждат риск. Останалите не могат да отговорят.

Както и преди година, болшинство в Съединени американски щати правят оценка риска като сдържан. В Русия настройките са близки до тези, регистрирани преди година - този път заявените упования за сдържан риск против тези за висок риск са 40% против 20%.

Двама от всеки петима интервюирани по света чакат по-добра нова година, а всеки четвърти чака по-лоша. Близо 30% чакат същата година като предходната. Данните наподобяват по-оптимистични от тези, регистрирани преди 12 месеца, въпреки и напълно минимално.

Държави като Германия, Съединени американски щати, Русия остават по-скоро разтревожени. Индия е очевидно положително настроена, а страните от световния юг по традиция изпъкват в своя оптимизъм. Европа остава не напълно положителна, само че с някои щастливи изключения в лицето на албанските общности, да вземем за пример. В Саудитска Арабия внушителните 84% декларират положителни упования за идната година.

Очакванията за стопанската система също разкриват, въпреки и слаби, признаци на облекчение. 39% чакат година на повече стопански компликации - с 9 пункта по-малко в сравнение с преди година. Очакванията за разцвет, или най-малко за опазване на настоящото състояние, въпреки това се повишават, само че негативизмът към момента доминира.

Европейският съюз остава по-скоро песимистично място на международната карта.
 Снимка 647502
Изследването " В края на годината " на асоциацията " Галъп интернешънъл " е годишна традиция по самодейност и дизайн на ръководителя на Асоциацията доктор Джордж Галъп от 1977 година Изследването се организира всяка година оттогава. Тази година то бе извършено в 41 страни по света.

Общо 40 428 души са интервюирани в световен мащаб. Във всяка страна през интервала октомври-декември 2023 година са интервюирани към 1000 души по метода " лице в лице ", по телефона или онлайн.

Статистическата неточност в проучването е в диапазон ±3-5% при поверителен период - 95%.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР