Около 40 общини в страната ще имат достъп до 100

...
Около 40 общини в страната ще имат достъп до 100
Коментари Харесай

40 български общини получават 100 млн. лв. за зелен транспорт

Около 40 общини в страната ще имат достъп до 100 млн. лева, които ще бъдат вложени в екоавтобуси с нулеви нездравословни излъчвания, оповестяват от пресцентъра на районното министерство. Средствата идват по линия на Плана за възобновяване и резистентност по пилотна скица за поддръжка на устойчивата градска подвижност.

Процедурата е оповестена за публично разискване на уеб страницата на Министерство на регионалното развитие, като оферти и отзиви могат да се подават до 19 януари 2023 година

Предвижда се доставка на 68 нови транспортни средства с нулеви излъчвания – рейсове и тролейбуси, създаване на нови 27 зарядни станции за потребностите на публичния превоз и създаване и въвеждане на 10 интелигентни транспортни системи (ИТС) и интегрирани цифрови решения за възстановяване на ефикасността и успеваемостта на публичния превоз. Със средства от програмата ще се  осъществят и инфраструктурни ограничения за безвредна градска подвижност, ориентирани към уязвимите участници в придвижването – пешеходци и велосипедисти.

Въвеждането на устойчива градска подвижност цели да насърчи потреблението на проекти за устойчива градска подвижност, интегрирани в териториалните тактики за развиване на районите за обмисляне от равнище NUTS 2 и в проектите за развиване на общините. 

Дейностите са ориентирани към територията на 40 градски общини от 6-те района за обмисляне, в които има обитаеми места над 15 хиляди поданици. Това са общините  Айтос, Асеновград, Ботевград, Велинград, Враца, Габрово, Горна Оряховица, Гоце Делчев, Димитровград, град Добрич, Дупница, Казанлък, Карлово, Карнобат, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Лом, Монтана, Нова Загора, Пазарджик, Панагюрище, Перник, Петрич, Пещера, Разград, Самоков, Сандански, Свиленград, Свищов, Севлиево, Силистра, Сливен, Смолян, Троян, Търговище, Харманли, Хасково, Шумен и Ямбол.

За всеки от шестте района за обмисляне, в които се намират избраните общини, са обезпечени средства, като са разпределени по малко над 16 млн. лева Минималният размер на безвъзмездните средства по всяко настрана предложение за осъществяване на инвестиция следва да е 2 млн. лв. с Данък добавена стойност, а оптималният не може да надвишава 8 млн. лв. с Данък добавена стойност.

По процедурата могат да се дават безплатно средства до 90% от оптималния размер, а претендентът следва да обезпечи личен принос в размер на 10% с притеглен запас от разнообразни източници. За задачите на процедурата е наложително кандидатстването в партньорство сред най-малко две общини и най-малко един оператор на публичния превоз, в това число междуселищен, настоящ на територията на една от общините-кандидати. Общините, попадащи в дефиницията за селски регион са възможни като асоциирани сътрудници по плановете при аргументация във връзка с връзките сред селските и градските региони и функционалните зони.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинзелен превоз еко рейсове публичен превоз градски дестинации Министерство на районното развиване и благоустройството градска подвижност стабилно развиване проект за възобновяване ПоследниНай-четениТранспорт 24 40 български общини получават 100 млн. лева за зелен превоз Европари 104 Политиците и бизнесът упорстват за промени в Плана за възобновяване Европари 212 „ Бяхме подготвени да се откажем от План за възобновяване на България “ Компании 604 Profine Energy желае да строи плаваща слънчева централа в язовир „ Огоста “ Любопитно 14088 Американски режисьор снима „ най-красивия голф клуб в света “ в България Компании 2177 Yettel възнамерява да събере 127 тона електронни боклуци до 2028 година Компании 2168 Българската „ Мегапрофил ИГ “ удвоява производството си в Русе Политика 1720 Кабинетът възнамерява отстъпки за пътешестване с БДЖ и публичен превоз Всички новиниОще от ТранспортВиж всички Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР