Около 40 ентусиасти - мъже и жени - се включиха

...
Около 40 ентусиасти - мъже и жени - се включиха
Коментари Харесай

Точно 108 пъти асеновградчани изпълниха Поздрав към Слънцето

Около 40 запалянковци - мъже и дами - се включиха в най-масовото осъществяване на „ Поздрав към Слънцето” рано тази заран навън в Асеновград.
Идеята се осъществя за първи път в града, а най-ранобудните асеновградчани извършиха упражнението тъкмо 108 пъти. Защо е определен тъкмо този брой? Древните Веди смятали цифрата 108 за символизиращо целостта на сътворението. То въплъщава сливането на мъжката и женската сила. Всъщност цифрата не е 108, а е възприема като едно, нула и осем. Първата цифра съставлява мъжката сила - Ян, слънцето и капацитета, назовава се Пуруша.
Осем е женската сила Ин, луната, безкрайността, мотора, природата и е именувано Пракрити. Когато двете сили се съединят се основава създание. Ако Пуруша и Пракрити бъдат разграничени се получава вакуум, празнина, тишина, нищо – това е нулата. Това описаха пред присъстващите инструкторите Милена Петрова, Катя Николова и Мария Янчева, които са и основатели на концепцията в Асеновград.

„ Поздрав към Слънцето” бе проведен и изпълнен от 7:00 ч. до 9:00 ч., защото той се прави заран рано. Нарича се по този начин, тъй като слънцето е източник на живот на нашата планета. Упражнението е формирано от 12 поредно изпълняващи се пози. Целта му е да се синхронизират вътрешните физически цикли у индивида с тези, на слънцето, които се сменят на всеки 12 години. В него се комбинират поредно дишане с извършения напред и обратно навеждащи тялото.
Изпълнението на „ Поздрав към Слънцето” води до оживление и загряване на всички стави и мускули. Повишава тонуса, усъвършенства обмяната на веществата и кръвообращението, влияе добре на жлезите с вътрешна секреция и на ендокринната система. Днешният ден е най-дългия в годината, настава лятното слънцестоене и астрономическото лято. Точно поради това, 21-ви юни е разгласен за Международен ден на йога. В целия свят той се отбелязва за четвърта поредна година, като не се извършва единствено „ Поздрав към Слънцето”, а се вършат и други извършения. Освен това, се организира Ден на отворени порти във всички клубове по йога.
„ Целта е хора, които не са чували и не са осведомени, да се допрян гратис до тази просвета.”, обясниха пред уредниците.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР