Около 4 милиона лева са необходими за ремонт на патриаршеския

...
Около 4 милиона лева са необходими за ремонт на патриаршеския
Коментари Харесай

Ремонтират храм "Св. Александър Невски" за 4 милиона лева

Около 4 милиона лв. са нужни за ремонт на патриаршеския храм " Свети Александър Невски ". Това е изводът от техническата експертиза, направена от учени в Университета за архитектура, строителство и геодезия.

Снимка: btvnovinite.bg

В продължение на 8 месеца експертите са обследвали, снимали и записвали всички вреди в храма. Най-големите провали са нанесени в северното и в южното крило на катедралната черква. Някои фрески са развалени дотолкоз, че съвсем не се разграничават. Има пукнатини и в сводовете.

Снимка: btvnovinite.bg
Ректорът на университета по архитектура, строителство и геодезия посочи, че част от фотосите са направени от 56 метра височина.

„ За наше учудване тук-таме намерихме по някои колони, а не по куполите, първи проблясъци на разяждане, която ще бъде преодоляна по най-елементарен метод, изясни проф. Иван Марков.
„ Златна София ”: Пространството към „ Ал. Невски ” ще бъде пешеходна зона Столичната община ще обновява центъра на столицата
Според него течовете и пукнатините по стените на 100-годишния храм са от доста години, само че не са съдбовни за структурата на постройката.

„ Тези четири милиона са за подсилване на структурата, за подсилване извън на тротоара, който пропуща вода, премахването на рампата от северната страна”, изясни професорът.

Снимка: btvnovinite.bg
Това е планирана цена, без Данък добавена стойност. Точната сума ще бъде оповестена дружно с правенето на съответен план за ремонта.

Очаква се министерство на културата да предложи метод, по който да бъде осъществена втората експертиза на стенописите, чието възобновяване ще отнеме доста повече време и средства.

Всички поправки, като се изключи реставрацията на стенописите, ще приключат за към една година.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР