Около 3000-4000 са офертите за работа в Пловдив и региона

...
Около 3000-4000 са офертите за работа в Пловдив и региона
Коментари Харесай

Работодатели в Пловдив предлагат 10 000 лева - 15 000 лева заплата, но градът изостава в класацията

Около 3000-4000 са офертите за работа в Пловдив и района сега. Това демонстрира информация в едни от най-популярните портали за трудов пазар. Ако се има поради, че има редица позиции, които не се афишират там, защото изборът за служба предстои на тъй наречените конкурсна процедура, или пък се употребяват " хедхънтъри ", опциите за реализация сигурно са повече. 
Прочетете още
Само преди часове излезе формалната статистика за трудовите хонорари на пловдивчани, съгласно която междинната работна заплата в региона е 1620 лв. на месец . Става дума за брутно заплащане. Оказва се, че Пловдив е на 6-то място по заплати в страната, само че изостава доста даже от междинните стойности за страната - 1879 лева./месец.  

Причината, по едно и също време да сме в топ 10, и да изоставаме, се дължи на обстоятелството, че няколко области оферират доста по-високоплатен трудов климат. Шампион, несъмнено, е София със междинна заплата от 2571 лв. на месец. Работещите във Враца, Варна и София област и Стара Загора също взимат приблизително повече от 1700 лв.


Средна брутна заплата общо за област Пловдив по месеци
Какво обаче демонстрират офертите на пазара на труда в Пловдив? 

Първо е значимо да се означи, че едвам към една трета от работодателите фиксират в предложенията си за работа заплата. Според офертите с оповестено заплащане, картината за възнаграждение в Пловдив е друга.

Предлаганата заплата за едни от най-нископлатените специалности като продавач-консултант, рецепционист и офис помощник стартират от 1200 лв. и стигат до 2000 лв. брутна заплата . От сферата на услугите оповестените заплати за сервитьори и различен личен състав също се движат към 1000-1400 лв. бруто, поради че тези позиции постоянно залагат, както на твърда заплата, по този начин и на бакшиш или %. Готвачите взимат повече и постоянно са недостиг - приблизително по 2000-2500 лв. бруто

В производството, най-ниски са предлаганите хонорари за складови служащи - сред 1200-1500 лв. бруто, въпреки и тук-там за нощни смени да се търсят и по-високоплатени фрагменти с заплащане до 2000 лв. на месец. За всички други позиции обаче заплатите стартират от 1600 лв. и стигат до 3000 лв. брутна заплата. Ако става дума за позиции, които изискват образование или инженерни знания, заплатите скачат с още най-малко 20%. За позиция " механик " пък се предлага към 2200 лв. на месец.

Заплатите в IT сферата стартират от 3000 лв. бруто на месец и доближават 10-15 хиляди лв. съгласно позицията , сложността и условията. Между 2000 и 4000 лв. бруто се движат заплатите в " Аутсорсинг " бранша, като там главните условия са два езика и съществена компютърна просветеност. 

Заплатите за интернационалните водачи остават към 6000 лв. на месец , до момента в който при водачи за междуградски и градски курсове - 1500-3000 лева/месец

Високи заплати се оферират в областта на продажбата на недвижими парцели, само че там има големи граници - 2000-8000 лв. бруто, като работодателите слагат сходни разтегливи параметри поради същността на работата - % на осъществените продажби и взети комисионни. 

Справка демонстрира, че фрагменти липсват във всички сфери на частния бизнес. Според Национален статистически институт обаче в публичния бранш междинните заплати са надалеч по-високи - 1956 лева/месец, спрямо  1511 лева/месец в частния бизнес

Предлаганите заплати най-малко на хартия са надалеч по-високи от статистиката, което може да се дължи на няколко неща. Първо, към момента част от работодателите не обезпечават своите чиновници на действителната работна заплата, а на минимална. Второ - позициите за нископлатен личен състав са доста повече, в сравнение с за висок0оплатени чиновници, което измества междинните стойности в интерес на по-ниските заплати. 

От огромно значение е обаче по какъв начин ще продължи развиването на междинната работна заплата у нас, защото от началото на 2024 година, тя ще бъде употребена за определяща стойност за минималната работна заплата в страната. По каква технология ще става това, вижте тук:

Какво демонстрира статистиката по трудови браншове?

Според НСИ най-високоплатените сфери в Пловдив през четвъртото тримесечие на 2022 година са следните: „ Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далекосъобщения “ - 3 452 лева, „ Производство и систематизиране на електрическа и топлинна сила и на газообразни горива “ - 2 825 лева и „ Хуманно опазване на здравето и обществена работа “ - 2 379 лв.. Най-ниско платени са били наетите лица в икономическите действия: „ Хотелиерство и ресторантьорство “ - 1 002 лева, „ Административни и спомагателни действия “ - 1 011 лв. и „ Транспорт, депозиране и пощи “ - 1 073 лв..

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР