Около 300 млн.лв. преки административни разходи е спестила Националната агенция

...
Около 300 млн.лв. преки административни разходи е спестила Националната агенция
Коментари Харесай

Данъчни пестят 300 млн. лв. от интернет

Около 300 млн.лв. директни административни разноски е икономисала Националната организация за приходите (НАП) с помощта на електронна връзка. Агенцията дава над 80 онлайн услуги и обменя над 120 млн. е-документа годишно. Това стана ясно на конгрес за е-икономиката в София. След въвеждане на автоматизираното изпращане на е-съобщения за просрочени отговорности, от Национална агенция за приходите възнамеряват посредством безвъзмезден ПИК всеки да „ вижда “ здравното си досие.

Представители на Държавна организация „ Електронно ръководство “ (ДАЕУ), Комисия за отбрана на персоналните данни (КЗЛД), Комисия за отбрана на потребителите (КЗП), Национална агенция за приходите, Столична община, Неправителствени организации и бизнеса показаха проблеми и решения в е-услугите в България.

„ Всяка година Естония икономисва над 800 години работно време. 99% от публичните услуги се оферират онлайн 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Електронно не се случва единствено подписване на брак, бракоразвод и покупка на парцел “, разяснява Стефан Христов от фондация „ Граждани против бюрокрацията “. „ Технологиите у нас са налични и е налице законова рамка за цифрова смяна. България има късмет да се трансформира от офлайн – в онлайн страна. Трябва да приемем, че електронният свят е по-удобен, бърз и сигурен и да не позволим на хартията „ да изяде “ компютъра “, заключава той.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР