Около 30% от новите жилища се купуват с кредит. Това

...
Около 30% от новите жилища се купуват с кредит. Това
Коментари Харесай

Около 30% от новите жилища се купуват с кредит

Около 30% от новите жилища се купуват с заем. Това сочат данни на Националната асоциация на строителните бизнесмени (НАСП). Според Десислава Петрова от една от компаниите, членуващи в асоциацията 70% от покупко-продажбите в сегмента са са двустайни, като по-голямата част от тях се получават за инвестиция. По думите й, при тристайните доминират броят на парцелите купувани за лично прилагане.

„ Купувачите на жилища за предоставяне чартърен са хора от дребни градове в страната или българи, живеещи в чужбина. От общия брой покупко-продажби към една десета са с наши гурбетчии, решили да вложат парите с в парцел в родината, като доминират българите, пребиваващи сега във Англия. По-малките жилища най-често се купуват от млади фамилии на възраст над 25 години, а по-просторните от хора сред 35-40 годишна възраст “, разясни тя. Петрова добави, че се редуцира и времето за покупка на жилищата.

Допреди няколко години то е било нормално след 7-8 огледа, а в този момент това става след третия или четвъртия. Голям % от хората, търсещи да закупят парцел, се насочват към ново строителство, поради което съвсем 100% от плановете се продават преди да получат позволение за прилагане.

„ Търсенето в София остава главно още веднъж в южните региони. В момента на пазара има предложение на ново строителство, само че не и свръхпредлагане. През предходната година са били издадени към 15 000 разрешителни за градеж, само че започнатите планове са 8000 “, разясни тя. „ Купувачите отдават все по-голямо внимание на сервизните пространства, изключително тези с елементарен достъп в самото жилище. Близо 80% от клиентите имат условие за място за предпазване на движимостите, както и мокро помещение, когато търсят нов дом. Тази нужда е директно обвързвана с подсигуряването на битово улеснение, изключително при фамилиите с деца “, добавя Десислава Петрова. По думите й клиентите се интересуват от ден на ден и от общите елементи на постройката - имат предпочитание да прегледат някоя от към този момент издигнатите здания на вложителя, с цел да са наясно какво биха могли да чакат за своя предстоящ нов дом. Председателят на Национална агенция за приходите Георги Шопов още веднъж напомни предлагането на асоциацията за въвеждане на електронни разрешителни за градеж, каквато е практиката в прилежащите Северна Македония и Сърбия. „ За първите шест месеца на годината строителните бизнесмени са внесли в бюджета на Столична община почти 7.8 млн. лв. от такси за позволения за градеж на здания. Издадените визи за създаване на жилища са с общо 788 214 кв. м РЗП, демонстрира информация в Национален статистически институт.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР