Около 3 млн. лева ще бъдат вложени в нови парцели

...
Около 3 млн. лева ще бъдат вложени в нови парцели
Коментари Харесай

Влагат близо 3 млн. лв. в изграждането на нови парцели в Гробищен парк „Тополи”

Около 3 млн. лв. ще бъдат вложени в нови имоти за гробни места и в инфраструктурата им в Гробищен парк „ Тополи ”. Това включва взаимният проект сред община Варна и управлението на общинското сдружение „ Обреди “ ЕООД. В ход са отчуждителни процедури за нови терени, което с изключение на нужните средства за тяхното присъединение, изисква и средства за построяването на инфраструктурата.

„ Предвиждаме да се създадат нови алеи и да се ремонтират компрометираните сектори, да се сложи осветяване и пейки, да се изградят чешми, да се слагат контейнери и площадки за боклуци и да се обезпечат тоалетни ”, изясни Елица Ботева, шеф на „ Обреди “ ЕООД. По думите й парка е в неприятно положение и хората постоянно и основателно недоволстват от този факт. „ Разбираме ги, по тази причина предприехме нужните дейности, с цел да приведем гробищният парк в порядъчен тип. Имаме наставление да бъдат построени огради, да се ускори защитата. Предстои да бъдат отстранени рисковите дървета, да озеленим и облагородим региона “, сподели още тя.

Предвид обстоятелството, че Гробищен парк „ Тополи ” и Централен гробищен парк „ Варна ” са изцяло изчерпани и се погребва в отчуждени гробни места, за които трудът за подготовката, изкопаването и заравянето е напълно ръчен, се наложи нарастване на цените на някои от услугите, предлагани от общинската компания. „ Ние не сме търговци на човешка тъга, само че с цел да създадем по този начин, че мястото да стане комфортно за хората, които са изгубили околните си, ще би трябвало да предприемем и тази стъпка “, обясниха от компанията. Цените на погребалните услуги последно са променяни през 2008 година В същото време разноските са се повишили неведнъж – минималната работна заплата е повишена със 75%, разноските за осигуровки са скочили с 30 на 100, разноските за електрическа енергия с 39 на 100, на водата с 20 на 100. Само за последните 2 години предвид на по-добрата поддръжка, резитба и защита на гробищните паркове разноските са се нараснали със 100% ”.

В момента общинското сдружение „ Обреди “ обслужва и се грижи за 7 гробищни парка ЦГП „ Варна “, ЗГП – с. Тополи, ГП „ Юг -1 “ (кв. „ Аспарухово “), ГП „ Юг – 2 “ (м. Кантара), ГП „ Галата “, ГП “Север 1 “ ( кв. „ Виница “ ) и ГП „ Север – 2 “ (м. Кара тепе), което докара до нарастване на разноските за горивата.

Повишението на цените ще засегне единствено някои от траурните услуги - фамилните гробници в остарял унаследен гроб в три от гробищните паркове – ЦГП „ Варна “, ГП „ Юг – 1 “ и ГП „ Юг – 2 “, по-висока ще бъде цената за нова фамилна гробница на територията единствено на централния гробищен парк, в ГП „ Запад “ ще се дължи повече за изкопаване, оформяне, закопаване и аранжиране на нов гроб, новата цена за изкопаване на остарял унаследен гроб ще важи в 6 от общо 7-те парка за покойници.

„ За нас е значимо да предоставяме качествени услуги, по тази причина проектите ни за работа включват всички тези вложения, които ще бъдат на първо място в услуга на хората “, изясни шефът на „ Обреди “ ЕООД Елица Ботева.

 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР